Aparatul ortodontic. Moft sau necesitate, răspunsul vine din partea medicului stomatolog

Aparatul ortodontic ca și tip de tratament stomatologic prinde din ce în ce mai mult teren. Fie că vorbim despre aparatul ortodontic montat copiilor, fie că vorbim despre aparatul ortodontic montat adultului, există multe persoane care primesc această indicație de tratament din partea medicului stomatolog.

Moft sau necesitate. Multe sunt discuțiile care se nasc în jurul acestei balanțe parcă ceva mai pregnant în cazul adulților, dar sunt și multe păreri neavizate care ridică această problemă și în cazul celor mici.

„În primul rând, vreau să lămuresc faptul că nu există medic stomatolog care să prescrie tratament ortodontic fără să fie necesar acest lucru. Este, de asemenea, adevărat că există din ce în ce mai multe cazuri de astfel de pacienți, pacienți care intră zilnic la mine în cabinet. Unii sunt reticienți, alții acceptă din prima și mai este și categoria aceea de pacienți care identifică problema și vin ei cu propunerea, întrebarea aceasta la mine. Medical vorbind există cel puțin patru motive care conduc la necesitatea montării aparatului ortodontic. Pentru o sănătate orală evident îmbunătățită, pentru o pronunție corectă, pentru o mușcătură perfectă și pentru scăderea factorilor care duc la declanșarea mult prea chinuitoarelor dureri de dinți.”, explică medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.

Aparatul ortodontic. Moft sau necesitate, răspunsul vine din partea medicului stomatolog

Pentru a creiona o imagine de ansamblu asupra situației în care este recomandat a fi montat un aparat ortodontic, medicul specialist ne invită să descoperim răspunsurile la cele mai comune întrebări care se nasc pe marginea acestui subiect.

Aparatul ortodontic. Moft sau necesitate, răspunsul vine din partea medicului stomatolog

Când trebuie să mergem la un consult ortodontic?

Există o serie de semne care trasformă într-o urgență vizita la medicul ortodont și o să-l lăsăm pe medicul stomatolog, Alin Gabor să ni le expună în continuare.

1. Pierderea prea timpurie sau prea târzie a dinților de lapte
2. Dificultăți la muscat sau mestecat
3. Respirație pe gură
4. Obiceiuri dăunătoare precum suptul degetelor
5. Dinți aglomerați, deplasați sau blocați
6. Dificultate la vorbire
7. Dinți proeminenți
8. Dinți care se intersectează într-un mod anormal sau nu se intersectează deloc
9. Dezechilibru facial sau asimetrie
10. Măcinarea sau încleștarea dinților
11. Incapacitatea de a închide confortabil buzele

Care sunt beneficile aparatului ortodontic?

Cu certitudine beneficiile aparatului ortodontic sunt multiple, iar, în continuare, medicul stomatolog, dr. Alin Gabor, precizează despre cele mai importante dintre ele.

Reduce riscul apariției cariilor și a afecțiunilor gingivale
Problema dinților incorect aliniați nu afectează doar aparențele, ci creează spații între dinți care vor opri reziduurile alimentare, creând în timp carii.

Împiedică eroziunea dentară
Poziționarea dinților influențează presiunea care se creează asupra maxilarului în timpul vorbirii și a masticației. Această presiune este esențială în stimularea creșterii osului care susține dinții. În timp, dantura nealiniată poate cauza mai multă forță asupra unui anumit dinte care treptat va eroda osul.

Ajută la masticație
Este dificil să mănânci cu o dantura incorect aliniată. Aceasta va afecta masticația și va face ca alimentele să nu fie fărâmițate în totalitate, îngreunând astfel digerarea. Procesul digestiv începe în cavitatea bucală, odată cu masticația, pentru a ajuta organismul să împartă mâncarea în părți cât mai mici și a putea extrage vitaminele necesare dezvoltării.

Previne leziunile dentare
Un dinte rupt sau ciobit poate fi foarte dureros și poate crea un disconfort constant la mastecație și vorbire. O dantură îndreptată prea mult înspre exterior este mai predispusă la a suferi accidente.

Oprește obiceiurile dăunătoare
Obiceiurile greșite precum mestecarea obiectelor de scris, mușcarea buzelor, se creează atât la copii, cât și la adulți, pentru a reduce disconfortul pe care dinții incorect aliniați îl pot provoca.

„Recomandarea mea este ca, începând cu vârsta de maxim 4 ani, părinții să-și programeze copii la un consumt ortodontic. În plus, este de asemenea important să nu mizăm pe mitul „sunt prea bătrân să port aparat dentar”. Nu există limită de vîrstă și, cu siguranță, purtarea aparatului ortodontic acolo unde există indicație medicală va aduce beneficii reale asupra sănătății organismului per total.”, conchide medicul stomatolog Alin Gabor.

În concluzie, așadar, purtarea aparatului ortodontic nu este un moft atât timp cât el este un tratament prescris de medicul specialist.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!