Ai grijă de banii tăi! Ce schimbări trebuie să faci pentru a avea o viață financiară mai organizată?

.

O viață financiară organizată este o viață cu mai puține griji. Când ai un buget și știi care sunt principalele cheltuieli, poți acoperi toate necesitățile și dorințele, dar poți, de asemenea, să faci și economii.

Specialiștii financiari spun că veniturile lunare ar trebui să se împartă în trei categorii: necesități – 50% din buget, dorințe – 30% din câștiguri și restul de 20% să meargă către economii. Astfel, vei reuși să acoperi toate cheltuielile, dar și să pui deoparte bani pentru „zile negre“.

Să ai o viață financiară sănătoasă nu este mereu simplu de realizat, însă cu multă organizare îți poți atinge obiectivele. Iată cum micile schimbări te pot ajuta să ai un control mai bun al banilor:

Stabilește-ți un buget

Atunci când ai un buget stabilit și îl respecți, viața ta financiară va fi mai organizată. În acest mod știi câți din banii pe care îi câștigi lunar merg către plata ratelor, chiriei, utilităților, dar și cât cheltui pentru mâncare. Încadrându-te într-un buget bine stabilit, nu vei mai risipi bani pe lucruri de care nu ai neapărat nevoie și vei fi mai atentă când trebuie să îți cumperi obiecte noi. De pildă, vei urmări toate ofertele la electronice, pentru a identifica televizoare ieftine din care să poți să-l alegi pe cel potrivit nevoilor tale.

Limitează cheltuielile

Cheltuielile lunare nu sunt puține, însă multe dintre ele pot fi eliminate sau reduse. Pentru a avea o viață financiară responsabilă, este necesar să faci o analiză a tuturor cheltuielilor și să le elimini pe cele inutile. Abonamentul la sală pe care îl folosești de prea puține ori pe lună ca să merite efortul financiar sau cel de pe platformele de streaming pe care nu ai timp să le folosești sunt cheltuieli pe care le poți elimina pentru a face economii.

Pe de altă parte, cheltuielile cu utilitățile pot fi reduse, dacă iei decizii bune. Alege o lada frigorifica dintr-o clasă de eficiență superioară, astfel încât să te bucuri de cele mai bune rezultate și reducere de consum, izolează locuință pentru a elimina pierderile de căldură, scoate din priză aparatele electronice atunci când nu le folosești. În acest mod, vei observa că facturile la utilități vor fi mai mici.

Creează un fond de urgență

Un fond de urgență înseamnă economii care să îți acopere cheltuielile pentru 3-6 luni, în cazul în care îți pierzi locul de muncă, vrei să faci o schimbare de carieră, te îmbolnăvești sau ai cheltuieli neașteptate, precum reparațiile la casă sau mașină. Acest fond de urgență este plasa de siguranță care te va ajuta să depășești perioadele mai dificile din punct de vedere economic. De aceea, este important să ai un control bun al banilor și să poți să economisești lunar.

Să ai o viață financiară echilibrată presupune, în primul rând, multă organizare. Controlul banilor este instrumentul care te ajută să înțelegi mai bine care sunt cheltuielile și câți bani poți economisi lunar. Fie că te folosești de o aplicație specială pentru a ține evidența banilor, fie că alegi modul tradițional și îți faci singură un buget și o listă de cheltuieli lunare, este important să ai o viață financiară sănătoasă, pentru a elimina o parte din griji și pentru a putea face față cu brio situațiilor neprevăzute.

Sursă foto: Unsplash

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton