Afecțiunile neurologice: 9 semnale de alarmă

De Unica.ro, pe

Tulburările sistemului nervos sunt numeroase, iar pentru unele dintre acestea este nevoie de îngrijire de specialitate. Afecțiunile neurologice sunt boli care se manifestă la nivelul creierului și al sistemului nervos central. Evidențierea semnelor și simptomelor afecțiunilor determină stabilirea tipului bolii, pentru un tratament corespunzător. 

Fiecare boală are simptome specifice, iar unele dintre acestea, dacă sunt recunoscute în fază incipientă, pot face diferența. Un tratament adecvat, la debutul bolii, poate însemna stoparea simptomelor sau un procent mai mare de pacienți vindecați. Acesta este motivul pentru care manifestările deosebite trebuie să vă determine să conștientizați că aveți o problemă, iar dacă simptomele nu trec rapid, este bine să mergeți la un consult medical de specialitate. Specialistul este singurul în măsură să pună un diagnostic și să ofere un tratament corect, după consult fizic și investigații medicale amănunțite. 

1. Durerile de cap

Sunt persoane care se confruntă cu migrene cronice. Durerile de cap sunt un prim semnal al unei probleme, dacă apar și dispar frecvent sau se intensifică. O durere de cap, care nu are legătură cu o noapte pierdută, ar trebui să fie un semnal de alarmă. Dacă apar greața, vărsăturile, amețelile, sensibilitatea la lumină sau zgomote, toate acestea pot fi simptomele bolilor neurologice

2. Amețeală și pierderea echilibrului

O impresie de slăbiciune în membre poate conduce la senzația de amețeală, iar dacă aceasta se intensifică se poate finaliza cu pierderea echilibrului și cădere. Dacă amețeala apare ca urmare a unei mișcări bruște, totul va reveni la normal în câteva clipe. 

Atunci când amețeala este puternică, uneori este urmată de amorțirea membrelor inferioare sau superioare. 

3. Tremur și dificultăți în mers

Un efort intens, o greutate mare cărată o porțiune de drum, un atac de panică sau anxietate pot determina tremurul. În momentul în care acesta apare inexplicabil și se menține o perioadă de timp, controlul nu se poate restabili. Astfel, pot să apară dificultăți în mers, simptomele fiind specifice unei afecțiuni neurologice. 

4. Probleme cu vederea

Acuitatea vizuală scade cu înaintarea în vârstă. Dar vederea încețoșată, dublată, cu puncte și pete, halouri luminoase în jurul unor puncte, toate pot conduce cu gândul la afecțiuni mai grave. Dacă sunt semne ale unor probleme oftalmologice pot fi tratate corespunzător. Numai un medic specialist va putea să constate dacă aceste simptome sunt semne ale unei afecțiuni neurologice. 

5. Probleme cu vorbirea

Incapacitatea de a rosti anumite cuvinte, imposibilitatea pronunțării clare pot fi semnale de alarmă pentru afecțiuni neurologice, mai ales dacă aceste simptome apar brusc. 

6. Probleme cu memoria

Problemele cu memoria și concentrarea sunt frecvente la persoanele vârstnice și de regulă sunt puse pe seama îmbătrânirii. Episoadele de pierderi ale memoriei însă pot fi semne elocvente ale unor afecțiuni neurologice. Sunt destul de multe boli neurologice în cadrul cărora memoria de scurtă sau de lungă durată este afectată, uneori iremediabil. 

7. Schimbări ale metabolismului

Slăbirea unui număr mare de kilograme, într-o perioadă scurtă de timp sau din contră, creșterea în greutate, accentuată, poate reprezenta un semn al unei afecțiuni neurologice. De ce apar aceste modificări inexplicabile? Pentru că hormonii sunt afectați, iar metabolismul este modificat. 

8. Oboseala cronică și insomnia

Starea de oboseală permanentă, alternată cu perioade de insomnie ar trebui să vă determine să mergeți de urgență la un consult medical de specialitate. Aceste simptome au un impact puternic negativ asupra organismului, putând duce și la apariția altor probleme, pe lângă cele neurologice.  

9. Schimbări de comportament

Modificarea stării de dispoziție de la un moment la altul, agresivitatea, violența verbală sau fizică, toate sunt semnale de alarmă. Anumite afecțiuni neurologice au aceste simptome, iar netratarea la timp a acestora poate duce la probleme mai grave. 

Afecțiunile neurologice pot apărea în orice moment al vieții, indiferent de vârsta persoanei, iar intensitatea și modul de manifestare depind foarte mult de tipul bolii. Încă de la primele simptome ar trebui consultat medicul specialist, iar diagnosticarea rapidă va duce la recomandarea unui tratament adecvat care să încetinească simptomele, dacă nu poate duce la vindecare. 

Sursa foto: pexels.com

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!