Afecțiuni ale pielii care pot afecta calitatea vieții: 3 dintre cele mai comune eczeme

De Unica.ro, pe

Pielea îndeplinește numeroase funcții care contribuie la menținerea sănătății organismului, acționând ca o barieră împotriva factorilor dăunători. În acest context, îngrijirea și protecția pielii ar trebui să reprezintă o prioritate pentru fiecare.

Cu atât mai mult cu cât există numeroase boli de piele care pot afecta starea de sănătate și calitatea vieții, acestea având manifestări care variază de la forme ușoare la forme severe.

De pildă, eczema sau dermatita este o afecțiune a pielii, care poate afecta persoanele de toate vârstele și are simptomatologie diferită.

Există șapte tipuri de eczeme, care pot reapărea pe parcursul vieții. Despre trei dintre ele vor vorbi în rândurile următoare:

Dermatita atopică

Dermatita atopică este cel mai comun tip de eczemă și este o afecțiune care provoacă, de regulă, mâncărime și înroșirea pielii. Deși poate apărea la orice vârstă, este mai frecventă în rândul copiilor și se dezvoltă când bariera naturală a pielii este slăbită.

Această afecțiune are o manifestare de lungă durată și se agravează periodic. Pentru a limita simptomatologia, este indicat să îți hidratezi pielea în mod regulat și să aplici creme sau unguente medicamentoase.

Printre  cele mai frecvente simptome ale dermatitei atopice se numără erupțiile cutanate care se formează în pliurile coatelor ori genunchilor, precum și schimbarea culorii și texturii pielii afectate.

Dermatita de contact

Un alt tip de eczemă este dermatita de contact. Aceasta apare după ce pielea intră în contact cu anumite substanțe dăunătoare și este de două tipuri. Pe de o parte, dermatită de contact alergică, ce este o reacție a sistemului imunitar la un factor iritant (latex, bijuterii, detergenți, vopsele, plante otrăvitoare etc). Pe de altă parte, dermatita de contact iritativă, care apare când o substanță irită pielea.

Printre simptomele acestei afecțiuni se numără erupțiile cutanate, mâncărimea, senzația de arsură, îngroșarea pielii.

Identificarea factorilor declanșatori reprezintă cea mai bună metode prin care poți evita apariția dermatitei de contact. Însă, dacă nu știi exact care sunt substanțele care irită pielea, este indicat să folosești produse cosmetice și detergenți hipoalergenici, să testezi orice produs nou pe o suprafață mică a pielii înainte de utilizare și să folosește o crema pentru dermatita de contact, pentru a menține puternic și hidratat stratul superior al pielii. De asemenea, pentru e preveni apariția acestei afecțiuni, este recomandat că aplici apa termala pentru fata, pentru a calma tenul.

Eczema mâinilor

Eczema mâinilor afectează persoanele care lucrează cu substanțe care pot irita pielea. Personalul medical sau cel din domeniul curățeniei se numără printre cei expuși riscului de a dezvolta acest tip de eczemă, care, așa cum sugerează numele, afectează doar mâinile.

Există câteva manifestări prin care poți recunoaște eczema mâinilor. De pildă, pruritul, înroșirea și uscarea pielii.

Pentru a preveni dezvoltarea acestei afecțiuni, este indicat să folosești mănuși de protecție atunci când intri în contact cu substanțe chimice, să eviți apa fierbinte și detergenții abrazivi și să folosești produsele de îngrijire adecvate tipului de piele.

Pielea este cel mai mare organ al corpului și asigură protecția organismului, acționând ca o barieră, de aceea este important să eviți contactul cu substanțe dăunătoare și să te asiguri că este bine îngrijită în permanență.

Sursă foto: Unsplash

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!