8 lucruri pe care oamenii prevăzători le au în casă

Este bine să iei în seamă aceste lucruri pe care trebuie să le ai în casă. Nu-ți vor fi necesare în fiecare zi, dar sunt momente când sunt indispensabile și te ajută să faci față unor situații neprevăzute. A le avea dovedește că ești o persoană calculată, pragmatică și prevăzătoare care nu este niciodată luată prin surprindere. Vorbim pe rând despre fiecare dintre aceste opt lucruri pe care trebuie să le ai în casă.

Baterii de rezervă

Este mai mult decât util să ai în casă un set de baterii, eventual chiar de mai multe dimensiuni. Acestea sunt necesare pentru situații de urgență (de la întreruperea curentului electric, până la fenomene naturale periculoase). Evident că trebuie să ai și la ce să le folosești, adică un aparat de radio portabil și cel puțin o lanternă. Nu-ți sunt necesare în fiecare zi, dar sunt esențiale în anumite situații. Dacă ai acumulatori reîncărcabili este înțelept să-ți faci un obicei din a-i verifica și încărca periodic.

Surse de încălzire

Este obligatoriu să ai în casă cel puțin un calorifer electric. Este foarte bun pentru situațiile în care centrala termică sau sistemul centralizat care furnizează căldură nu funcționează. Un calorifer electric nu este util doar în situații limită. Poate să fie necesar în zilele reci, indiferent de anotimp, dar și celor care au copii mici. Avantajul unui calorifer electric este că poate fi ușor mutat și amplasat acolo unde este nevoie de el și poate face confortabilă, din punct de vedere termic, o încăpere.

O trusă de prim ajutor și unele medicamente

Este de dorit să nu-ți trebuiască, dar poate fi salvatoare în anumite momente. O trusă de prim ajutor trebuie să conțină: dezinfectant, pansamente sterile, leucoplast, soluții și preparate pentru leziuni cutanate și arsuri superficiale, dar și câteva medicamente esențiale: antialergice, antispastice, analgezice, antiinflamatoare, antidiareice și antipiretice, preparate pentru combaterea vărsăturilor și pentru rehidratare și, dacă există persoane cu boli cronice în casă, un set complet de medicamente vitale. Nu se știe niciodată când poate apărea un eveniment care face imposibilă procurarea de medicamente esențiale pentru un oarecare interval de timp. Nu uita să verifici periodic valabilitatea lor.

Conserve și apă îmbuteliată

Este sănătos și foarte inspirat să ai în casă alimente neperisabile, care pot fi consumate fără să fie nevoie de gătirea lor, care să acopere necesarul familiei pentru câteva zile. Sunt situații excepționale când acestea se pot dovedi mai mult decât necesare (avarie la instalația de gaze, o iarnă foarte grea, fenomene naturale extreme – cutremure, inundații, sau epidemii).  Conservele de carne și pește, biscuiții, dulciurile, laptele praf instant, conservele de legume și fructe, arahidele, apa îmbuteliată de rezervă și orice altceva consideri necesar – acestea sunt câteva din lucrurile ce nu au voie să lipsească din cămară. Și în cazul lor, regula termenului de valabilitate trebuie respectată.

Un extinctor sau mai multe

Este aproape obligatoriu să ai așa ceva în casă, căci este salvator pentru evenimente neprevăzute în bucătărie sau în casă. Depozitează-l într-un loc pe care să-l cunoască toți membrii familiei și învață-i să-l folosească. Ia în calcul că și extinctoarele au un termen de valabilitate. Cel mai bine este să le alegi pe cele de capacitate medie sau mare și care pot fi reîncărcate. Dacă ai o cameră tehnică unde se află o centrală termică, pe lemne sau gaze, este necesar să ai și aici un extinctor. Este de dorit să nu-l folosești niciodată, dar e bine să-l ai. 

Un set de scule de bază

Nu toți ne pricepem la meșterit, dar tot trebuie să avem în casă un set de scule de bază. Asta înseamnă să ai în casă un set de șurubelnițe, un clește, un patent, un ciocan, ceva cuie. La asta adaugă o bandă adezivă lată, groasă și rezistentă (și dublu adezivă), pentru că te poate scoate din cele mai complicate și ciudate situații până apelezi la un meșter.

O sumă de bani lichizi

Este foarte bine să faci plăți folosind cardul și să eviți utilizarea banilor lichizi, dar sunt situații când cardul nu mai poate fi folosit. Așa că este extrem de util să ai în casă o sumă de bani lichizi care să constituie un fond pentru situații limită. Suma respectivă trebuie calculată în funcție de numărul membrilor familiei și să acopere nevoile urgente pentru câteva zile.

Jocuri de societate, pentru copii și nu numai 

O bună parte din activitățile din casă sunt destinate relaxării și distracției. Iar asta se întâmplă în fața televizorului, a calculatorului. Dar ce se întâmplă în cazul în care nu avem curent electric pentru un interval mai mare de timp? Jocurile de societate își dovedesc din plin utilitatea, dar se pot dovedi inspirate și pentru zile normale, cu timp de calitate petrecut în familie, fără intervenția electronicelor.

A avea toate aceste lucruri în casă înseamnă că ești o persoană prevăzătoare și calculată care știe să-și protejeze familia. La lista de mai sus, unde toate cele enumerate sunt utile oricum, nu doar pentru situații excepționale, ar trebui să mai adaugi și mașina familiei. Aceasta trebuie să fie mereu în perfectă stare de funcționare, gata oricând de drum și să aibă rezervorul cel puțin pe jumătate plin.

Sursa foto: shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Romstal

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!