8 curiozități pentru vacanța ta în Insulele Maldive

De Unica.ro, pe Ultimul update Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 00:07

Pe cât de unică, pe atât de interesantă. Arhipelagul Maldive este o destinație de vacanță spectaculoasă, nu doar din punct de vedere al climatului tropical sau al vegetației luxuriante, ci și al culturii fascinante.

O vacanta in Maldive se poate dovedi a fi o alegere inspirată, chiar dacă puțin mai costisitoare. Fie că vorbim despre luna de miere sau despre concediul anual, insulele Maldive merită vizitate măcar o dată în viață.

Iată cateva informații interesante despre această destinație turistică deosebită.

1. Cea mai joasă țară din lume

Arhipelagul Maldive s-a format pe rămășițele unor vulcani care erau activi în urmă cu 60 milioane de ani. Cu toate acestea, în prezent statul insular are un relief unic, aproape plat.

Altitudinea medie a insulelor Maldive este de doar 1.5 metri deasupra nivelului mării. Punctul cel mai înalt este Muntele Villingili, din Atolul Addu, cu o altitudine maximă de 5.1 metri.

Asta înseamnă că această destinație exotică este cea mai joasă țară din lume.

2. Cochiliile folosite ca monedă

Cochiliile de ghioc (melci cu cochilia ovală) sunt o prezență atât de abundentă pe plajele din Maldive, încât în timpuri străvechi erau folosite ca monedă.

În prezent monedele și bancotele din Maldive sunt decorate cu aceste cochilii. Iată de ce o rupie maldiviană poate constitui un suvenir interesant pe care să îl oferi celor de acasă la întoarcerea din vacanță.

3. Vasele de pescuit cu vârful arcuit

Tot pe monedele maldiviene se regăsesc și vasele Dhoni. Aceste bărci de dimensiuni mari au fost folosite din timpuri străvechi pentru pescuit. Erau construite dintr-un singur trunchi de copac și aveau drept caracteristică distinctivă vârful arcuit.

Pot fi propulsate cu vele sau, mai nou, cu motoare. În prezent sunt folosite și pentru transportul persoanelor.

4. Suntele și dansurile Africii de Est

Arhipelagul Maldive are puternice influențe culturale africane. Iar asta se vede în preparatele tradiționale, în dialectele vorbite, dar și în alte aspecte culturale.

Unul dintre dansurile tradiționale ale maldivienilor este Boduberu. Este vorba despre o serie de mișcări ritmice, acompaniate de sunetele tobelor, care se practică de obicei în jurul focului de tabără.

5. Cocotierii – simbol național

Arborele de cocos este un simbol național al Republicii Maldive. De fapt culoarea verde pe steagul acestei națiuni are menirea de a simboliza acești arbori.

Cocotierii sunt singura sursă de umbră naturală de pe plajele din Maldive. Arborii pot trăi până la 100 de ani și ating înălțimi de 30 de metri.

6. Plaje cu nisipul răcoros

Spre deosebire de majoritatea plajelor, pe care nisipul este compus din cuarț, nisipul alb de pe litoralul maldivian este format din particule de coral.

Nisipul din cuarț este încălzit cu ușurință de razele sarelui și poate fi necomfortabil la atingere cu tălpile goale. În schimb, nisipul de coral se menține răcoros, chiar și în zilele toride.

7. Record la analfabetism

Rata analfabetismului este de sub 1% în Republica Maldive. Asta înseamnă că peste 99% din populație a primit cel puțin o educație primară.

Conform surselor oficiale, rata abandonului școlar este aproape zero. Iar asta se datorează investițiilor pe care autoritățile maldiviene le-au făcut în ultimii 40 de ani pentru a moderniza sistemul educațional.

8. O ședință de guvern subacvatică

În 2009, guvernul maldivian a ținut o ședință subacvatică. Îmbrăcați în costume de scafandri, președintele Republicii Maldive și 13 membri ai executivului s-au scufundat la 6 metri adâncime pentru a semna un document important.

A fost o măsură menită să tragă un semnal de alarmă în privința încălzirii globale. Oficialii maldivieni au dori astfel să determine și alte state să-și reducă emisiile de dioxid de carbon.

Dacă am reușit să vă facem curioși, Filadelfia Turism v-a pregătit oferte Maldive 2022 cu zbor din Cluj-Napoca sau București. Consultanții noștri de vacanță sunt pregătiți să croiască vacanțe după măsura preferințelor dumneavoastră.

Vă dorim călătorie plăcută!

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!