7 motive să apelezi la consilierea în carieră pentru a-ți schimba jobul

De Unica.ro, pe

Știai că doar 20% dintre americani sunt pasionați de jobul lor? Sunt datele studiului The New Employee/Employer Equation Survey (desfășurat de compania de cercetare Harris Interactive),  care te pot determina să te întrebi cât de pasionată ești de jobul tău. Dacă răspunsul nu este unul satisfăcător, este important să afli care este pasiunea ta și ce poți face pentru a o dezvolta. Și îți va mai ușor să faci acest lucru dacă apelezi la sesiunile de consiliere în carieră. De exemplu, dacă îți dorești să te specializezi în domeniul IT, poți începe un program de formare care include sesiuni de consiliere în carieră, cursuri și coaching, precum proiectul Cursuri IT, organizat de eJobs România. Iată 7 motive pentru care merită să optezi pentru consilierea în carieră!

Text: Mihaela Pascari

 1. Îți identifici pasiunea și obiectivul în carieră

Dacă ești în căutarea unui nou job sau a unei direcții în cariera ta, într-o lume care oferă atât de multe informații și nenumărate opțiuni, este firesc să te întrebi de unde începi. Ce ți se potrivește? Un consilier în carieră știe ce întrebări să pună astfel încât tu să poți contura ce îți dorești de la viitoarea carieră, dar și domeniul care ți se potrivește. Iată câteva întrebări pe care le poți primi:

 • Ce îți place să faci?
 • Ce activități te fac să te simți împlinită?
 • Care sunt aptitudinile tale?
 • Ce calificări ai?
 • Ce calificări ți-ai dori să obții?
 • În ce companii ți-ai dori să lucrezi?
 • Ce experiențe de lucru ți-au plăcut până în prezent?
 • Cum înveți cel mai bine (la cursuri în format fizic sau online)? 
 • Ce te motivează să înveți?
 • Cum depășești provocările?
 1. Afli ce aspecte merită să îmbunătățești


Când participi la sesiunile de consiliere în carieră vei lucra cu un expert care îți poate oferi diferite teste de evaluare. Astfel vei afla care sunt punctele tale forte, care sunt aptitudinile și abilitățile tale, dar și ce ai putea îmbunătăți. Consilierul în carieră te va sprijini în găsirea resurselor și surselor de informații potrivite pentru a te forma.

 1. Te orientează spre cursurile potrivite

Dacă îți dorești să te specializezi în domeniul IT, este important să apelezi la sesiunile de consiliere în carieră, pentru că îndrumătorii cunosc cursurile disponibile pe piață și te pot ghida spre cel care ți se potrivește. Poți alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). Ai ocazia ca după finalizarea cursurilor să aplici pentru joburi în domeniul IT. Pentru asta, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar. Detalii aici.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere:

 • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
 • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • ești angajată, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • ai absolvit cel puțin 8 clase
 • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
 • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
 • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
 • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
 • deții competențe digitale de bază 

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020


4. Primești sprijin și motivație

O schimbare în carieră poate veni cu multe obstacole, pe care le poți întâlni în momentul în care începi formarea. Consilierul în carieră are experiența lucrului cu mai multe persoane care au întâmpinat dificultăți similare ție și îți poate oferi exemple, soluții, precum și motivația necesară pentru a le depăși.


5. Ai suport în realizarea CV-ului și în prezentarea la interviu

Odată cu obținerea unei specializări în domeniul IT,  atât CV-ul, cât și scrisoarea de intenție trebuie regândite, astfel încât să-ți pună în valoare noile abilități, dar și obiectivul tău profesional. Într-o sesiune de orientare în carieră, consilierul te va ghida în redactarea CV-ului și a scrisorii de intenție, astfel încât acestea să se potrivească jobului la care aplici și îți va oferi tot suportul necesar în procesul de căutare a unui loc de muncă, de aplicare și, ulterior, în pregătirea pentru interviu. Întâlnirea cu recrutorul îți poate crea o stare de neliniște, pentru că nu știi ce întrebări îți va pune și dacă vei ști să răspunzi la ele. Ce-i drept nu poți ști niciodată ce întrebări vei primi, dar te poți antrena pentru a răspunde chiar dacă nu ai cunoștințele necesare. Un consilier în carieră poate simula interviuri, iar această practică îți va oferi mai multă încredere în tine.

6. Te bucuri de asistență în căutarea unui loc de muncă

Când pornești în căutarea unui loc de muncă poate că nu ești sigură ce job s-ar potrivi abilităților și cunoștințelor tale. În plus, poate îți dorești să lucrezi pentru anumite companii, să ai un anumit stil de lucru (remote, hibrid, de la birou). Un consilier de carieră ține cont de toate aceste aspecte, cunoaște piața muncii și cererea din partea angajatorilor și îți poate reduce timpul necesar căutării și aplicării la un job. 

7. Îți calmezi anxietatea

Când părăsești un loc de muncă în care te simțeai confortabil și îți dorești să faci o schimbare în carieră într-un domeniu în care poate nu ai experiență este firesc să ai stări de neliniște și multe întrebări. Consilierul în carieră este un punct de contact realist, care știe cum să-ți calmeze temerile și să-ți ofere încrederea de care ai nevoie pentru a-ți urma pasiunea.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!