5 motive să introduci extractul din frunză de măslin în alimentația ta

De Unica.ro, pe Ultimul update Duminică, 20 martie 2022, 20:44

Așa-zisa „dietă mediteraneană”, bogată în alimente vegetale, pește și ulei de măsline, este asociată cu o incidență redusă a majorității bolilor asociate procesului de îmbătrânire, inclusiv sindromul metabolic și tulburările neurodegenerative. Mecanismele prin care oleuropeina acționează asupra sănătății organismului au fost investigate atât in vitro, prin experimente la îndemână, cât și în mod indirect, in vivo, prin cuantificarea efectelor pe care extractul din frunză de măslin le are, efectiv, asupra organismului uman. 

Oleuropeina este un compus fenolic izolat din uleiul de măsline și din frunzele de măslin, care a intrat în atenția oamenilor de știință datorită unei mari varietăți de beneficii pe care le are pentru sănătatea organismului. Oleuropeina și metabolitul său, hidroxitirozolul, au o activitate antioxidantă puternică, asta pe lângă numeroase alte beneficii pe care extractul din frunză de măslin le are asupra sănătății. Acest extract este cunoscut pentru eficiența mai mare și mai rapidă decât simpla consumare a uleiului de frunze de măslin.

Iată 5 motive pentru care ar trebui să introduci extractul din frunză de măslin în alimentația ta.

  1. Beneficii asupra sănătății cardiovasculare

Extractul din frunză de măslin are și efecte farmacologice, dat fiind faptul că s-a dovedit acțiunea sa vasodilatatoare și de anti-agregare a plachetelor sangvine, care pot interveni în reducerea tensiunii arteriale. 

Astfel, consumul de extract din frunză de măslin protejează inima și îi asigură integritatea funcțională, fiind recomandat persoanelor hipertensive.

  1. Beneficii asupra glicemiei

De asemenea, există studii care au raportat faptul că oleuropeina are un efect antihiperglicemiant la șoarecii diabetici supuși testelor. Oleuropeina inhibă hiperglicemia și stresul oxidativ indus de diabet, probabil prin stimularea producției de insulină, principalul hormon hipoglicemiant din organism. 

Aceste dovezi sugerează că administrarea de oleuropeină este utilă nu doar în prevenirea prediabetului, ci și în prevenirea complicațiilor diabetice asociate stresului oxidativ.

  1. Beneficii asupra sănătății pielii 

În aceeași măsură, cercetătorii au demonstrat implicarea componentelor fenolice ale extractului din frunză de măslin în acțiunea antioxidantă directă asupra pielii. Oleuropeina, în special, captează radicalii liberi de la nivelul acesteia și îi neutralizează. 

Oamenii de știință au observat și faptul că oleuropeina are efecte terapeutice și asupra leziunilor cutanate cronice induse de radiațiile ultraviolete și chiar asupra carcinogenezei și creșterii tumorale, efecte ce ar putea fi datorate inhibării expresiei unor gene. 

  1. Beneficii asupra infecțiilor virale și bacteriene

Oleuropeina are activități antivirale și antibacteriene puternice, fiind un bun remediu pentru mononucleoza herpetică, virusul hepatic, rotavirusul (uman și bovin), parvovirusului canin și a virusului leucemiei feline. De asemenea, efectul său antimicrobian este puternic, atât împotriva bacteriilor Gram-pozitive, cât și a celor Gram-negative. 

Oleuropeina își manifestă efectul atimicrobian prin deteriorarea membranei bacteriene și distrugerea componentelor acesteia. Un alt mecanism propus îl reprezintă faptul că oleuropeina stimulează fagocitoza celulelor sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că bacteriile vor fi mult mai rapid eliminate.

  1. Beneficii asupra sistemului antioxidant al organismului

Oleuropeina și ceilalți compuși din extractul din frunză de măslin prezintă efecte antioxidante puternice, neutralizând astfel radicalii liberi din organism. Radicalii liberi reprezintă un fel de inamici tăcuți, care acționează în neștire, dar sunt implicați în numeroase patologii asociate inflamației. 

Inflamația reprezintă agentul etiologic a unui grup numeros de afecțiuni, motiv pentru care suplimentarea organismului cu antioxidanți de origine vegetală este vitală pentru buna sa funcționare. 

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de extract din frunză de măslin. Este un supliment alimentar extrem de sănătos, benefic, deoarece susține funcționarea normală a organismului și, mai mult decât atât, intervine în prevenția și prevenirea specifică a numeroase afecțiuni care pot compromite integritatea funcțională a diferitelor sisteme. 

Extractul din frunză de măslin are efecte dintre cele mai benefice, iar acest lucru este susținut de numeroasele studii care s-au efectuat, de-a lungul timpului, asupra principiilor fitochimice pe care le conține.

Sursa foto: pixabay.com

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!