Florile sunt un element care nu ar trebui să lipsească din nicio grădină, având rolul de a înfrumuseța și a însufleți orice fel de spațiu. Nu este nevoie de amenajări scumpe și sofisticate pentru a-ți transforma grădina în locul de relaxare ideal. Este suficient doar să o amenajezi în mod inspirat, cu cât mai multe și mai diverse flori.
Pentru că vrem să-ți dăm o mână de ajutor în acest sens, îți oferim câteva idei simplu de pus în practică pentru amenajarea cu flori a curții și grădinii.
Ține cont de forma și dimensiunea straturilor de flori
Plantarea răsadurilor de flori se face ținând cont în primul rând de stilul de amenajare al grădinii, astfel încât aranjamentele florale să se încadreze perfect în peisaj. Acestea pot fi realizate fie în forme geometrice bine definite, fie în forme neregulate, sau combinând cele două variante. Amenajarea unor ronduri de flori este o altă idee inspirată, potrivită mai ales dacă vrei să acoperi un spațiu căruia nu îi găsești o altă utilitate. Atunci când plantezi florile, trebuie să ai grijă ca între aceste aranjamente să existe suficient spațiu, atât pentru a rămâne bine conturate, cât și pentru a-ți permite accesul pentru lucrările de întreținere ulterioare.
Amenajează straturile în funcție de înălțime
Un alt aspect important de care trebuie să ții cont când plantezi flori este înălțimea acestora. Florile trebuie aranjate în așa fel încât toate să fie vizibile, iar pentru asta trebuie respectată o regulă simplă. Atunci când florile sunt plantate într-un aranjament liniar, cele mici trebuie sădite în primele rânduri – în prim plan, iar cele mai înalte, în plan secundar.
În cazul rondurilor, care trebuie să se vadă bine din orice direcția ai privi, florile mai mici se plantează pe margine continuând cu altele spre interiorul rondului, în ordinea crescătoare a înălțimii. Astfel, florile cele mai înalte se vor planta în mijloc, în timp ce marginile vor fi delimitate de plantele mici.
Plantează florile mari separat
Există anumite flori care, deși arată foarte bine, nu se potrivesc deloc în niciun aranjament. Este vorba despre așa-numitele flori solitare, care, trebuie să fie plantate separat pentru că doar așa le poți pune în valoare calitățile estetice. În această categorie intră plantele cu tulpini înalte și flori mari care atrag imediat privirea și eclipsează celelalte plante din jurul lor. Practic, orice aranjament floral care include o plantă solitară este compromis din start, oricât de bine ar arăta florile care îl alcătuiesc. Cu totul altfel vor sta lucrurile dacă planta solitară va fi sădită separat, la o mică distanță de straturile de flori, astfel încât ambele aranjamente să fie cuprinse cu privirea.
Cu toți ne dorim să ne bucurăm de florile din grădină cea mai mare parte a anului, iar acest lucru este posibil dacă știi cum să grupezi și să alternezi speciile pe care le cultivi. Secretul este să plantezi cât mai multe flori perene, iar înainte de perioada lor de repaus să plantezi unele de sezon, astfel încât acestea să înflorească atunci când celelalte pălesc.
Fă combinații cromatice
Pentru a obține un efect vizual deosebit, trebuie să ții cont și de culorile florilor, astfel încât să rezulte combinații cromatice interesante și plăcute vederii. Mai trebuie să știi că florile în culori deschise, cu tonuri calde, se văd bine de le distanță, în timp ce „suratele“ multicolore se văd bine de la distanțe mici.
Nu în ultimul rând, atunci când îți alegi florile pe care vrei să le plantezi în curte, trebuie să te documentezi și în privința nevoilor și caracteristicilor biologice ale acestora, pentru a te convinge că sunt potrivite pentru tipul de sol și celelalte condiții din zonă.