4 sfaturi simple pentru a-ți proteja eficient smalțul dinților

De Unica.ro, pe Ultimul update Sâmbătă, 26 februarie 2022, 19:49

Smalțul protejează țesuturile interioare ale dinților, dar te ajută și să ai un zâmbet strălucitor, de aceea este recomandat să ai grijă de el în fiecare zi. Smalțul dentar, care are o culoare albă translucidă, este cel mai dur și mai mineralizat țesut din organism, fiind format majoritar din calciu, fosfor și potasiu, apa și proteine. Alimentele și băuturile acide și gazoase, o igienă orală incorectă, dar și boala de reflux gastroesofagian (arsurile la stomac) se numără printre factorii care pot provoca deteriorarea smalțului dentar. Eroziunea smalțului dentar este o problemă orală comună, care poate apărea la orice vârstă și poate fi asociată ulterior cu alte simptome, precum sensibilitate crescută la cald și frig, un aspect mai colorat al dinților sau transparent la capătul lor ascuțit și apariția fisurilor. Iată mai jos patru sfaturi pentru a-ți proteja eficient smalțul dinților.

Limitează consumul de alimente și băuturi acide

Alimentele și băuturile acide sunt printre principalii factori care agresează smalțul dentar. Printre acestea se numără citricele, kiwi, roșiile, mierea, băuturile răcoritoare, sucurile acidulate, vinul. De asemenea, dulciurile agresează smalțul dinților, în special cele foarte acide. Medicii recomandă să consumi lapte după ce mănânci fructe, pentru că acesta ajută la remineralizarea smalțului, datorită conținutului ridicat de calciu. De asemenea, poți folosi paie pentru consumul băuturilor acidulate, pentru că ele reduc expunerea dinților la factorii agresivi din respectivele lichide.

Mergi regulat la dentist

Chiar dacă nu ai o problemă cu dantura, se recomandă minimum un consult stomatologic anual, pentru a avea grijă corespunzător de dinții tăi. Unele afecțiuni, de exemplu, parodontoza ori cariile, au o manifestare discretă la debut și este posibil să nu le remarci. Însă acela este momentul în care sunt și cel mai ușor de tratat. De asemenea, dacă simți că dinții au devenit mai sensibili la căldură sau la contactul cu anumite alimente pe care le consumi, nu ezita să îți faci o programare la specialistul tău în endodontie. Tot anual se recomandă și un detartraj, pentru că placa dentară poate fi cauza unor afecțiuni mai grave.

Spală-te pe dinți după fiecare masă

Spălarea dinților este utilă pentru remineralizarea smalțului și creșterea rezistenței la acizi. Există pe piață paste de dinți și periuțe în versiune mini, pe care le poți lua, de exemplu, și la serviciu. Periajul se realizează timp de minimum două minute, cu mișcări de rotație. Periuța trebuie să fie adaptată la dimensiunea gurii, dentiție și starea gingiilor și este recomandat să o schimbi o dată la două – trei luni. Guma de mestecat fără zahăr nu trebuie să înlocuiască spălatul pe dinți, dar, dacă acest lucru nu este posibil, o poți folosi câteodată după mese. Motivul este acela că mestecatul gumei stimulează producția de salivă, care clătește gura, restabilind un nivel normal de aciditate. 

Consumă alimente cu efect protector asupra smalțului dinților

Anumite alimente pot fi utile pentru întărirea smalțului dinților. Printre acestea se numără produsele lactate, ca iaurtul și brânzeturile, care au un conținut mare de calciu, fosfor și vitamina D și ajută la remineralizarea dinților. De asemenea, unele fructe sunt mai bune pentru sănătatea orală decât altele. Dacă cele acide pot deteriora smalțul, fructele uscate, care sunt foarte bogate în zahăr, pot avea același efect nefast. În schimb, fructele și legumele crocante, precum merele, perele și broccoli, ajută la stimularea producției de salivă, care curăță gura. Soluția nu este să elimini din dietă total fructele și legumele acide, pentru că ele conțin multe vitamine și minerale. Periază dinții la o jumătate de oră după ce le-ai consumat și vei limita efectul lor asupra dinților. O altă soluție este să le combini cu produse lactate, de exemplu, într-un milkshake sau un iaurt natural. Consumă brânzeturi dacă bei vin și un pahar cu lapte împreună cu deserturile foarte dulci.

Medicii au stabilit o legătură între sănătatea dinților și cea a corpului. Acesta este motivul pentru care protejarea întregii guri și întărirea smalțului dinților sunt gesturi esențiale. Cu sfaturile simple de mai sus vei reuși să previi o serie de probleme legate de smalțul dentar și să-ți păstrezi zâmbetul strălucitor.

Sursa foto: Pexels

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!