4 sfaturi pentru amenajarea eficientă a unei garsoniere

De Unica.ro, pe Ultimul update Duminică, 17 aprilie 2022, 18:08

Prin definiție, o garsonieră înseamnă un spațiu de locuit de mici dimensiuni, deci poate fi o adevărată provocare să o amenajezi astfel încât să profiți de orice colțișor. Chiar dacă nu te pricepi la design interior, dacă respecți câteva reguli simple, vei reuși să-ți amenajezi garsoniera astfel încât să îmbine funcționalitățile de bază ale unei locuințe confortabile.

Compartimentează încăperea

Atunci când locuiești într-o garsonieră, este cumva legitim și logic să dorești să o compartimentezi. Poți alege sisteme de compartimentare semideschise, care au un dublu avantaj. Pe de o parte, poți amenaja spații dedicate activităților tale de zi cu zi, de exemplu, dormitor, birou, colț de relaxare, o micro-sufragerie. Pe de altă parte, dacă nu închizi complet aceste spații, nu vei reduce nici din luminozitatea încăperii. Poți separa zona de living de cea de dormitor cu ajutorul unei biblioteci cu rafturi deschise, care poate să servească atât ca perete despărțitor, cât și ca spațiu de depozitare. 

Mobilierul modular, soluția pentru spații mici

Dacă folosești garsoniera doar pentru dormit și relaxare, iar aceasta are o suprafață ce depășește 40 de metri pătrați, îți poți permite chiar instalarea unui pat suficient de mare, precum unul cu o saltea 160×200 cm. Însă, cel mai frecvent, garsonierele au dimensiuni mai mici și sunt folosite și ca birou și/ sau living. În acest condițiii, atunci când te decizi să cumperi mobilier pentru garsonieră, este ideal să acorzi prioritate pieselor modulare, cu funcții multiple, gonflabile ori care se pliază și se întind la nevoie, pentru a economisi spațiu. O canapea extensibila poate fi alegerea ideală pentru somn și spațiu pe care să te relaxezi sau să-ți așezi prietenii. O măsuța de cafea sau un set de tip cuib, în care acestea se depozitează una sub cealaltă, te va ajuta să creezi un spațiu prietenos în cel mai scurt timp. Folosește în loc de scaune câteva pufuri, fără a aglomera prea mult restul spațiului. Dacă este posibil, investește într-un televizor cu ecran plat, care poate fi pus pe un perete. De asemenea, un laptop ocupă categoric mai puțin spațiu decât un computer clasic. 

Exploatează spațiul pe verticală

O regulă de care trebuie să ții cont este aceea de a amenaja cât mai mult din spațiile pentru depozitare pe verticală. Deci, elimină din start comodele și alte piese de mobilier joase și instalează rafturi și dulapuri pe toți pereții goi ai garsonierei, inclusiv deasupra ușii. Dacă înălțimea camerei o permite, poți să iei în considerare instalarea unui pat la înălțime. Sau, dacă nu îți place ideea de a dormi la înălțime, poți instala acolo o zonă de lectură sau biroul. Acest tip de amenajare la “mezanin” este ideală pentru locuințe de mici dimensiuni, pentru că ai acces, în mod practic, la o cameră suplimentară.

Decor minimalist natural

În ultimii ani, una dintre cele mai puternice tendințe în materie de design interior este decorul natural. Acesta include totul, de la materiile prime, cu lemn brut, gresie din teracotă pufuri, plafoniere din răchită împletite, cuverturi din lână, covoare din fibre ecologice, la plante verzi și uscate care invită la reconectarea cu natura. Plantele verzi sunt mici tușe discrete de decor și le poți așeza aliniate pe rafturi, suspendate, identice sau nu, în ghivece clasice sau originale. Pe de altă parte, spațiul poate fi personalizat cu obiecte care îți sunt dragi, fără a face excese. Fiecare colț al garsonierei poate fi decorat cu lămpi, cărți și alte obiecte, pentru a oferi unor spații aerul unui loc de relaxare. 

Să amenajezi și să personalizezi o garsonieră poate părea o sarcină grea, însă nu este imposibil. Cu sfaturile de mai sus, vei reuși să duci la bun sfârșit această misiune plină de provocări.

Sursa foto: Freepik

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!