Noul coronavirus SARS-CoV-2 este transmisibil de la o persoană la alta pe cale respiratorie, sau prin contactul mâinilor cu ochii, gura sau nasul, după ce o suprafață contaminata a fost atinsă.
Infecția poate fi transmisă atât de persoane care manifestă simptome la 1-14 zile de la îmbolnăvire, cât și de persoane asimptomatice (fără simptome specifice Covid-19 vizibile).
Pentru a identifica în mod corect patologia în cauză, pe baza unor simptome ce ar putea fi cu ușurință asociate altor probleme de sănătate (viroze respiratorii, gripă sau alergii sezoniere), testarea reprezintă cea mai eficientă soluție avută la îndemână de personalul medical.
Iată care sunt principalele categorii de teste Covid-19 disponibile
Testarea RT-PCR se realizează pentru a putea identifica prezența materialului genetic viral, în secrețiile nazofaringiene recoltate de la pacient. Recoltarea se realizează prin tamponare ușoară a zonelor din interiorul nasului și gâtului, acolo unde SARS-CoV-2 poate fi depistat în cantități mult mai ridicate.
Însă există posibilitatea ca exudatul nazofaringian să conțină o cantitate redusă de ARN viral (materialul genetic al acestui coronavirus), de aceea, este necesară punerea în practică a unei tehnici de laborator, pentru amplificarea enzimatică in-vitro a acizilor nucleici – PCR (trad.eng. Polymerase Chain Reaction).
În urma acestui proces, pot fi identificate secvențe ale nucleotidelor specifice ARN-ului SARS-CoV-2, în materialul genetic prelevat de la pacientul testat. În consecință, rezultatul testării este pozitiv.
Testele RT-PCR reprezintă în prezent cel mai eficient instrument pentru identificarea Covid-19, deoarece, în cazul în care un pacient prezintă simptome ce ar putea fi asociate și altor afecțiuni, testarea poate stabili cu certitudine cauza manifestării lor.
2. Testele rapide antigen
Soluția propusă de aceste teste antigen presupune identificarea proteinelor coronavirusului (antigene virale) în proba nazofaringiană prelevată de la pacient, ce activează răspunsul imun al organismului în fața SARS-CoV-2.
În timpul testării antigen, secrețiile obținute sunt expuse în fața anticorpilor specifici noului coronavirus. Dacă secrețiile conțin antigenul viral SARS-CoV-2, se va produce o reacție vizibilă între acesta și anticorpii cu care a fost pus în contact.
Testele antigen pot indica prezența coronavirusului într-o etapă acută a bolii, chiar și în cazul pacienților asimptomatici, însă doar dacă infecția este în continuare activă. Oferă un rezultat rapid, se pot utiliza oriunde și oricând, fără a implica utilizarea unei aparaturi specifice, sau a personalului avizat.
3. Testele pentru anticorpi Covid-19
În decurs de 5-7 de la contaminarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2, organismul uman activează răspunsul de apărare în fața acestei infecții, prin producerea de anticorpi specifici.
Testarea pentru identificarea în sânge a anticorpilor și stabilirea unui rezultat pozitiv, indică faptul că pacientul este afectat (sau a fost afectat recent) de această infecție.
Este important de precizat faptul că rezultatul poate fi unul negativ, chiar dacă pacientul are boala, în condițiile în care testul rapid pentru anticorpi a fost realizat mult prea devreme (înainte de producerea lor).
Acest tip de testare este recomandată persoanelor care au trecut deja prin boală, deoarece anticorpii specifici produși pot persista în sângele uman pentru luni bune, de la momentul infectării.
Însă așa cum studiile medicale au putut demonstra, anticorpii devin ineficienți odată cu trecerea timpului și pe baza mutațiilor pe care le suferă noul coronavirus SARS-CoV-2.
Află de la medicul specialist mai multe informații despre aceste variante de testare și alege să ai o imagine foarte clară asupra stării tale de sănătate, atunci când te confrunți cu simptome specifice Covid-19. Abordând aceasta infecție preventiv și responsabil, șansele tale de vindecare pot crește considerabil.