Gabriela Cristea, soțul ei, Tavi Clonda, și fiicele lor, Victoria și Iris, au petrecut câteva zile memorabile în Italia, însă la întoarcerea în țară au avut parte de o surpriză neplăcută, chiar în aeroport. Prezentatoarea TV a spus că va cere despăgubiri, însă că „nervii lor” nu se pot „contabiliza în bani”.
După o vacanță reușită în Italia, Gabriela Cristea (50 de ani) și Tavi Clonda (45 de ani) au avut parte de o surpriză neplăcută la aeroport, respectiv o întârziere de mai bine de trei ore. Provocarea reală a fost să le mențină pe fiicele lor, Victoria și Iris, ocupate în acele ore pierdute în aeroport.
„Și iar avem întârziere mare în aeroport. Cel puțin la această oră știm că avem întârziere trei ore și 20 de minute, dar nu ne-am urcat în avion deci… Nu pot să vă povestesc cam câte a trebuit să cumpăr pentru copii, de la cărți de colorat, carioci, caiete cu Barbie și alte jucărele etc… până la multă apă, sucuri, gustărele, Prosseco pentru adulți. Este evident că o să cerem despăgubiri, dar nervii noștri nu se pot contabiliza în bani”, a povestit Gabriela Cristea în mediu online.
Prezentatoarea TV și artistul au întâmpinat provocări și la plecarea în vacanță, deoarece nu au primit locurile pe care le-au plătit. După cele două incidente, Gabriela Cristea s-a declarat dezamăgită de serviciile companiei aeriere.
„Când am venit am zis să nu ne enervăm pentru că plătisem niște locuri și ne-am trezit că nu mai aveam locuri la aeroport, dar mi se pare că întârzierile, anulările și schimbarea locurilor în aeronavă pe banii călătorilor pare să fie o practică obișnuită pentru (numele companiei aeriene)”, a mai scris vedeta, pe rețelele sociale.
Care sunt condițiile în care pasagerii sunt îndreptățiți să primească despăgubiri pentru întârzieri de zboruri
În prezent, companiile aeriene sunt obligate să plătească pasagerilor lor despăgubiri pentru întârzierile de cel puțin 3 ori. Dacă ați ajuns la destinația finală cu o întârziere de cel puțin 3 ore, aveți dreptul la despăgubiri, cu excepția cazului în care întârzierea a fost cauzată de circumstanțe extraordinare.
Compania aeriană trebuie să dovedească acest lucru furnizând, de exemplu, extrase din jurnalele de bord sau rapoarte referitoare la incidente. Compania trebuie să ofere aceste dovezi organismului național competent, precum și pasagerilor vizați, în conformitate cu dispozițiile naționale privind accesul la documente.