Fabrica de vedete „American Idol”

De Cristina Popa, pe

Kelly Clarkson, Jordin Sparks şi Carrie Underwood sunt trei exemple relevante de persoane simple, devenite vedete în urma participării la cel mai vizonat reality show din America.
Cu talent, ambiţie, curaj, muncă susţinută, dar şi ajutaţi de un gram de noroc, se pare că oricine poate deveni un cântăreţ de talie internaţională şi poate primi ulterior statutul de vedetă.

Evident, acest lucru este valabil în ţara tuturor posibilităţilor, mai exact la „American Idol”, nicidecum în România, unde reţeta succesului presupune alte ingrediente:  o lipsă evidentă de talent, susţinere financiară solida din partea unui „binefăcător” şi o imagine sexy… că doar sexul vinde orice.

Conceptul „American Idol”

În urma unei preselecţii ce se desfăşoară pe teritoriul Statelor Unite, un juriu format din 4 nume din showbiz-ul internaţional decid care sunt cei mai talentaţi participanţi alegându-i pe cei 36 semifinalişti. Apoi, publicul decide care sunt cei 12 interpreţi care merg mai departe.

La sfârşitul fiecărei emisiuni, milioane de americani votează pentru un finalist până ce în competiţie nu va rămâne decât unul singur, câştigătorul, desemnat drept „American Idol” şi care primeşte un contract de înregistrare de până la un milion de dolari.

Kelly Clarkson, Jordin Sparks şi alţi căştigători

Dacă aveai impresia că Jordin Sparks sau Kelly Clarkson au apărut peste noapte în peisajul muzical, ei bine, află că te-ai înşelat. Nu au 90-60-90, dar au talent şi determinare.

Compozitoare şi actriţă, dar înainte de toate, cântăreaţă, cu 4 albume la activ, primele două, vândute în peste 8.500.000 de exemplare în întreaga lume, Kelly Clarkson (27) s-a făcut remarcată printre cei 10.000 de participanţi ai preselecţiei pentru „American Idol” din 2002, devenit în final câştigătoarea primului sezon.

Fabrica de vedete "American Idol"5 ani mai târziu, Jordin Sparks (20) ieşea victorioasă în cel de-al şaselea sezon al aceluiaşi show. Deşi vestea clasamentului final a fost cu adevărat o surpriză (cântăreaţa nefiind niciodată printre favoriţi), alegerea făcută s-a dovedit a fi una inspirată. Astăzi Jordin se poate lăuda cu două albume, featuring-uri de succes şi single-uri ce au ajuns în topurile de specialitate din întreaga lume („No Air” sau „Tattoo”).

Dacă îţi place stilului country, atunci cu siguranţă şi numele de Carrie Underwood (26) iţi sună cunoscut. Din 2005 când a câştigat competiţia (sezonul 4) şi până astăzi, texanca se poate lăuda cu un vizibil succes comerical în Statele Unite, două apariţii discografice lansate pe piaţă şi un nou album în lucru, a cărui lansare va avea loc pe 4 noiembrie 2009 – „Play On”.

Din 2002 şi până astăzi, cu fiecare sezon nou, emsiunea care a devenit cel mai de succes show al televiziunii americane, a lansat şi a promovat în total 8 nume noi în muzică: Kelly Clarkson, Ruben Studdard, Fantasia Barrino, Carrie Underwood, Tazlor Hicks, Jordin Sparks, David Cook şi Kriss Allen.

Iar fenomenul nu se opreşte aici. În timp ce începând cu 1 noiembrie 2009 postul de televiziune AXN va difuza în premieră şi în exclusivitate cel mai nou sezon al emisiunii American Idol (nr. 8), în Statele Unite are loc preselecţia pentru o nouă aventura (sezonul 9) care va avea startul în ianuarie 2009.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!