Subiecte Limba Română Bac 2025. Elevii claselor a 12-a au dat marți, 10 iunie, proba scrisă la Limba și Literatura Română de la Bacalaureat 2025. Testul a urmărit, printre altele, utilizarea corectă a limbii române, punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente, dar și argumentarea unor opinii în diverse situaţii de comunicare.
Marți, 10 iunie, elevii claseolor a 12-a au susținit proba scrisă la Limba și Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2025.
În timp ce elevii au intrat în săli la ora 08:00, subiectele le-au primit la 09:00, moment în care a început oficial proba scrisă la Limba și Literatura Română. Aceștia au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele.
Elevii claselor a XII-a au avut de rezolvat trei subiecte. Primul subiect e împărțit în două părți, astfel: la punctul A, au avut de rezolvat cinci cerințe pe baza unui text la prima vedere, iar la punctul B, au avut de realizat un text argumentativ de minimum 150 de cuvinte, bazându-se pe o idee realizată pe baza textului-suport.
Operele lui Ion Creangă și Ioan Slavici, la subiectul al III-lea
Conform Edupedu, care citează o fotografie scursă pe grupurile de Facebook, la subiectul al II-lea, candidații ar fi avut de comentat rolul notațiilor autorului pe un text dramatic de G.M. Zamfirescu, „Domnișoara Nastasia’, la proba la BAC 2025, română.
La punctul B al primului subiect ar fi fost un eseu argumentativ despre înfățișarea unei persoane – dacă poate sau nu să influențeze succesul acesteia.
Potrivit surselor Libertatea, elevilor de la profilul Real le-a picat la subiectul III, la Limba și Literatura Română la BAC: Ioan Slavici sau Ion Creangă.
Astfel, elevii de la profilul Real ar fi avut de realizat o caracterizare de minim 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o operă studiată aparținând lui Ioan Slavici sau Ion Creangă.
Conform calendarului examenului de BAC, publicat de ministerul Educației, miercuri, 11 iunie, urmează proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie -, iar vineri, 13 iunie, este proba la alegere a profilului și specializării. Pe 16 iunie are loc proba la literatura maternă, elevii de clasa a 12-a urmând să afle primele rezultate, înainte de contestații, pe 20 iunie. Notele finale se vor afișa pe 30 iunie.