Fumătorii ar fi mai puțin expuși infectarii cu noul coronavirus. Explicația cercetătorilor

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Joi, 23 aprilie 2020, 17:42

Oamenii de știință din Franța au lansat o ipoteză conform căreia nicotina ar putea fi un aliat neașteptat în lupta împotriva virusului pandemic.

Ipoteza este bazată pe numărul redus al fumătorilor dintre pacienţii cu COVID-19 spitalizaţi, constatat în diverse studii din întreaga lume, şi de confirmarea furnizată de un nou studiu francez, efectuat pe 350 de persoane spitalizate şi 150 cu forme mai uşoare, toate diagnosticate cu COVID-19 (confirmate prin teste tip PCR).

„Dintre aceşti pacienţi doar 5% erau fumători, cu 80% mai puţini fumători în rândul pacienţilor cu COVID decât în cazul populaţiei generale de acelaşi sex şi aceeaşi vârstă”, a declarat profesorul de medicină internă Zahir Amoura, de la spitalul Pitié-Salpêtrière, care a condus acest studiu, potrivit lepoint.fr.

„Ipoteza este că, prin legarea la receptorul celular utilizat de coronavirus, nicotina îl împiedică sau îl reţine să se ataşeze de acesta şi, prin urmare, să pătrundă în celule şi să se răspândească în organism”, a explicat pentru AFP profesorul Jean-Pierre Changeux de la Institutul Pasteur şi College de France.

Citeşte şi: Primul caz de transmitere a coronavirusului de la pacienți morți la cei vii. Persoana infectată a murit

Rolul central al receptorului în cauză, „receptorul nicotinic al acetilcolinei”, în propagarea virusului ar explica mai ales varietatea simptomelor COVID-19, inclusiv pierderea mirosului şi tulburările neurologice, avansează cercetătorii.

În următoarea perioadă, cu sprijinul ministrului Sănătăţii, Olivier Véran, vor fi administraţi plasturi nicotinici în dozaje diferite în trei studii: preventiv, pentru lucrători sanitari, pentru a se observa dacă îi protejează; terapeutic, pentru pacienţii internaţi, în încercarea de a le reduce simptomele; şi pacienţilor în stare gravă, internaţi la terapie intensivă, după cum a explicat Amoura.

Potrivit lui Zahir Amoura, starea pacienţilor fumători spitalizaţi s-ar putea agrava din cauza renunţării bruşte la tutun, însă acest lucru urmează să fie verificat.

Cu toate acestea, aceste studii nu trebuie să încurajeze populaţia să fumeze. Fumatul dăunează plămânilor şi nu este benefic pentru sănătate, fiind asociat unor probleme precum cancere, ori atac de cord, reamintesc medicii.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!