Cercetători: Coronavirusul poate rămâne în aer mai mult de opt minute

De Raluca Vițu, pe

Un nou studiu al cercetătorilor americani a scos la iveală faptul că picăturile și particulele de salivă  infectate cu coronavirus degajate când oamenii vorbesc ar putea rezista suspendate în aer mai mult de 8 minute.

Citește ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI. Un format nou, digital, accesibil gratuit din chioșcul online Ringier

Potrivit unei estimări a oamenilor de știință de la Institutul Național de Sănătate și de la Universitatea din Pennsylvania, vorbitul timp de un minut generează cel puțin 1000 de particule care conțin coronavirus.

În cadrul experimentului, cercetătorii au cerut unei persoane să repete cuvintele  „Stay healthy” („Rămâi sănătos”), într-un spațiu care simulează un mediu cu aer stagnant. Fraza a fost aleasă pentru că grupul de litere „th” din cuvântul „healthy” generează un număr însemnat de picături de salivă, conform CNN.

Citeşte şi: Greul abia acum începe! Care va fi cea mai mare problemă cu noul coronavirus. Avertismentul lui Rafila

Cercetătorii au folosit, apoi, un laser pentru a observa ce se întâmplă cu aceste particule după ce ele au părăsit cavitatea bucală. Rezultatul a fost că picăturile mari s-au evaporat parțial și au rămas în aer timp de cel puțin opt minute. Inhalarea particulelor infectate de către o persoană sănătoasă duce la răspândirea bolii.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro