Cercetătorii britanici au realizat un spray ce ne-ar putea proteja de COVID-19

De Unica.ro, pe

În ultimele luni, eforturile experților în medicină și a oamenilor de știință pentru a găsi un leac eficient împotriva noului coronavirus s-au intensificat într-un mod simțitor. Pe lângă diversele variante de vaccinuri anti-COVID-19 anunțate, cercetătorii au reușit să realizeze și un spray nazal ce poate oferi protecție împotriva virusului SARS-CoV-2.

Oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham au produs un spray nazal capabil să inhibe infecția, folosind compuși medicinali și din industria alimentară deja aprobați de organismele de reglementare din Marea Britanie, Europa și SUA.

Citeşte şi: Un sindrom declanșat de COVID-19, resimțit cel puțin 6 săptămâni după infectarea cu noul coronavirus

Spray-ul conține o serie de culturile de virusuri celulare ce au reușit să inhibe infecția pe o perioadă de până la 48 de ore după administrare.

Spray-ul este realizat din doi polimeri polizaharidici: un agent antiviral numit carrageenan și o soluție numită gellan, ce are rolul de a „căptuși” zona din interiorul cavității nazale, împiedicând virusul să fie asimilat în corp.

Citește gratuit ediția de noiembrie a revistei Unica. O găsești AICI

„Deși nasul nostru filtrează mii de litri de aer în fiecare zi, nu există prea multă protecție împotriva infecției, iar majoritatea virușilor din aer sunt transmise prin pasajul nazal. Spray-ul pe care l-am formulat oferă această protecție, dar poate preveni, de asemenea, transmiterea virusului de la persoană la persoană”, susține profesorul Liam Grover, co-autorul studiului, care a anunțat că producția acestui spray ar putea să înceapă în câteva săptămâni, potrivit presei internaționale.

Chiar dacă sray-ul reprezintă o un progres important în medicină în lupta împotriva virusului pandemic, oamenii de știință atrag atența că acest produs nu înlocuiește măsurile actuale de protejare împotriva ifectării, adică purtarea măștii de protecție, distanțarea socială și igiena riguroasă a mâinilor.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!