Cercetători: O singură specie e vinovată pentru pandemia de coronavirus – specia umană!

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 28 aprilie 2020, 16:19

Cercetătorii sunt de părere că pandemia de coronavirus va fi, probabil, urmată de alte focare de boală mult mai grave. Aceștia sunt de părere că toate aceste nenorociri li se întâmplă oamenilor tocmai din cauza lor, pentru că de-a lungul anilor s-au “ocupat” cu distrugerea mediului înconjurător.

„Există o singură specie responsabilă de pandemia de Covid-19 – NOI”, susţine un grup de cercetători.

„Pandemiile recente sunt o consecinţă directă a activităţii umane, în special sistemele noastre financiare şi economice globale care încurajează creşterea economică cu orice preţ”, spun cercetătorii, potrivit dailymail.co.uk.

Citeşte şi: Epidemia de coronavirus din România: Bilanțul oficial al persoanelor decedate

Profesorii Josef Settele, Sandra Díaz şi Eduardo Brondizio au realizat o verificare cuprinzătoare a sănătăţii planetare. Concluzia studiului lor, publicat în 2019 de platforma interguvernamentală Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), a fost că societatea umană este pusă în pericol de declinul accelerat al sistemelor naturale de susţinere a vieţii Pământului.

„Defrişarea rampantă, extinderea necontrolată a agriculturii, agricultura intensivă, dezvoltarea minieră şi a infrastructurii, precum şi exploatarea speciilor sălbatice au creat o „furtună perfectă” pentru răspândirea bolilor”, a scris dr. Peter Daszak într-un articol dat publicități luni.

Se pare că astfel de activităţi provoacă pandemii prin aducerea mai multor persoane în contact şi în conflict cu animalele, de la care provin 70% dintre bolile umane emergente.

Citeşte şi: Cum se simte primul voluntar vaccinat împotriva coronavirusului

Creşterea numărului de călătorii cu avionul combinată și urbanizarea au permis unui virus inofensiv din liliecii asiatici să provoace suferinţe umane crunte şi să ducă la un colaps al economiei şi al societăţilor din întreaga lume.

“Aceasta este mâna umană în apariţia pandemiei. Cu toate acestea, Covid-19 poate fi doar începutul. Pandemiile viitoare sunt susceptibile să se întâmple mai des, să se răspândească mai rapid, să aibă un impact economic mai mare şi să ucidă mai multe persoane dacă nu suntem extrem de atenţi la impacturile posibile ale alegerilor pe care le facem astăzi”, au spus cercetătorii.

Potrivit cercetătorilor, pachetele de recuperare economică alocate de către guverne trebuie utilizate pentru consolidarea şi aplicarea protecţiei mediului şi că este nevoie de o abordare globală.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!