„Varianta invizibilă” BA.2 a Omicron a devenit dominantă la nivel global

Ultimul update Marți, 29 martie 2022, 17:28

Versiunea Omicron a noului coronavirus are o subvariantă mult mai contagioasă, numită BA.2, care a devenit dominantă la nivel mondial. BA.2 a provocat valuri în multe țări din Europa și Asia, stârnind îngrijorări privind un potențial nou val în Statele Unite ale Americii.

„Varianta invizibilă” BA.2 a Omicron a devenit dominantă la nivel global

BA.2 reprezintă la acest moment aproape 86% dintre toate cazurile secvențiale, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Este mai transmisibilă decât variantele Omicron, BA.1 și BA.1.1. Cu toate acestea, din informațiile obținute până acum, subvarianta are simptome mult mai blânde, informează Reuters.

La fel ca în cazul variantelor Omicron, vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva BA.2. Conform datelor Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit, protecția este restabilită de o injecție de rapel, în special pentru prevenirea spitalizării și a decesului.

BA.2, denumită „varianta invizibilă”

Creșterea BA.2 a fost pusă pe seama recentelor creșteri în China, precum și a infecțiilor record din țări europene precum Germania și Regatul Unit. Cu toate acestea, unele țări europene înregistrează acum o creștere mai lentă a numărului de cazuri noi sau chiar un declin.

BA.2 a fost numită „varianta invizibilă” deoarece este mai greu de urmărit. O genă lipsă în BA.1 a permis ca aceasta să fie depistată în mod implicit printr-un test PCR obișnuit. BA.2 și BA.3, care, de asemenea, crește în prevalență, dar se află în prezent la niveluri scăzute, pot fi găsite doar prin secvențiere genomică, pe care unele țări o fac mai mult decât altele.

BA.2 ar putea reinfecta persoanele care au avut deja BA.1, deoarece o serie de țări păreau să înregistreze „vârfuri duble” ale ratelor de infecție surprinzător de apropiate. Datele din Marea Britanie și Danemarca au arătat că, în timp ce Omicron poate reinfecta persoanele care au avut alte variante, cum ar fi Delta, până acum au fost descoperite doar câteva cazuri de reinfectare cu BA.2 la persoane care au avut BA.1, în zeci de mii de cazuri.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Studiu: Infectarea cu mai multe variante Omicron este posibilă, dar se întâmplă rar

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recomandă purtarea măștii în continuare în aceste situații

Speranță pentru pacientele cu cancer de sân triplu negativ: tratamentul nou bazat pe imunoterapie

În contextul războiului din Ucraina, medicii români se tem de riscul reapariției unei boli infecțioase la noi

De ce s-a răspândit atât de repede?

Oamenii de știință spun că o posibilă explicație pentru creșterea recentă a numărului de cazuri de BA.2 ar putea fi faptul că în mai multe țări au fost ridicate simultan restricțiile de sănătate publică.

„Într-un fel, ar putea fi doar faptul că BA.2 a fost varianta care a circulat atunci când toți acești oameni au încetat să mai poarte măști”, a declarat Dr. Andrew Pekosz, virusolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, potrivit Impact.

Alți experți americani, cum ar fi Eric Topol, directorul Institutului de Cercetare Translațională Scripps din La Jolla, California, au declarat că este „un pic prea devreme” pentru a spune dacă și în SUA se va înregistra un val semnificativ de BA.2.

Dar, indiferent de motivul creșterii BA.2, oamenii de știință au declarat că acesta a fost un memento că virusul continuă să provoace daune, în special în rândul populațiilor nevaccinate, subvaccinate și vulnerabile.

„Este încă o problemă uriașă de sănătate publică și va continua să fie”, a declarat Mark Woolhouse, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh.

Foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!