Vaccinuri anti-tetanos pentru ţările sărace

De Erika Chivu pe

S-a relansat campania „1 pachet = 1 vaccin”, prin care Pampers şi UNICEF luptă pentru a elimina tetanosul neonatal şi pentru a proteja astfel dreptul la viaţă al bebeluşilor din întreaga lume.
Începând cu 2008, campania a fost susţinută de mămici din întreaga lume astfel că, numai anul trecut, Pampers a donat către UNICEF 2.166.119 de vaccinuri.

Lupta împotriva tetanosului neonatal va continua până în 2012 când se estimează că această boală va fi eradicată.

Campania „1 pachet = 1 vaccin” din Romania este susţinută şi de vedete. Andreea Marin, Ştefan Bănică jr., Andra, Nicola, Analia Selis, Anca Ţurcaşiu, Nico, Chris Simion sunt cei care au acceptat să lupte pentru copiii defavorizaţi.

Tetanosul este provocat de o baterie, Clostridium Tetani, care pătrunde în organism prin rănile deschise, apoi produce o substanţă foarte toxică pentru sistemul nervos.

În ţările dezvoltate, tetanosul este o boală rară, care apare doar în cazul rănilor deschise. Copiii sunt vaccinaţi periodic, prima imunizare fiind la surt timp după naştere.

Însă în ţările în care naşterea are loc acasă, în condiţii neigienice, atât mama cât şi copilul riscă să se infecteze cu bacteria tetanosului, în momentul când se taie cordonul ombilical. În cazul nou-născuţilor, infectarea cu tetanos are loc doar la câteva zile de la contactul cu bacteria, iar fără tratament medical duce la o moarte extrem de dureroasă.  

Tetanosul poate fi prevenit uşor printr-o simplă injecţie care protejează atât mama cât şi copilul. Şi totuşi, în ţările sărace, tetanosul este cea mai frcventă cauză a mortalităţii neonatale. În aceste ţări, se estimează că 128.000 de bebeluşi mor de tetanos înainte de a împlini un an.

Totuşi, numărul real al deceselor nu este cunoscut, majoritatea având loc în zone rurale unde serviciile medicale sunt ca şi inexistente.

Foto: PR

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge