Testul de depistare a cancerului cu degetele – mit sau realitate?

De Bianca Prangate, pe
Internetul este o sursă inepuizabilă de informații, dar asta nu înseamnă că toate trebuie preluate ca atare. În social media circulă de ceva timp ideea că orice om poate să depisteze dacă are cancer pulmonar cu ajutorul degetelor de la mâini.

Această metodă poartă denumirea de test Schamroth și constă în îndoirea și poziționarea degetelor arătătoare unul în fața celuilalt, astfel încât unghiile de la cele două degete să se atingă. Infirmiera Emma Norton specializată în oncologie spune că acest test poate depista din timp cancerul pulmonar, după cum relatează Digi 24.

Astfel, o persoană sănătoasă ar trebui să distingă un mic spațiu într-o formă asemănătoare unui romb între cuticule. Lipsa acelui spațiu ar putea fi semnul unui hipocratism digital – adică o deformare a ultimelor falange care constă în îngroșarea lor spre vârf și prezența unor unghii cu aspect bombat și lucios.

Medicii sunt sceptici cu privire la acest test, spunând că nu au întâlnit nimic de acest gen în literatura științifică de specialitate. Centrul de cercetare Cancer Research UK arată că hipocratismul digital este un simptom care apare la 35% din pacienții care au cancer pulmonar. Așadar, două treimi din bolnavi nu au acest simptom, deci nu poate fi luat ca atare. Însă curbura anormală a degetului poate indica și alte boli, cum ar fi cele cardiovasculare cu patologie digestivă sau reumatismul.

În orice caz, doar un doctor poate da un diagnostic corect, în niciun caz un test găsit pe internet.

Foto – Laura Abernethy/Metro.co.uk

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!