Sănătate: 8 cauze ale retenţiei de apă în organism

De Libertatea pentru femei, pe

Fiecare femeie se confruntă, mai devreme sau mai târziu, cu neplăcerile provocate de retenția de lichide. În special vara și cu precădere în perioadele menstruale, aceasta devine cu adevărat deranjantă.

Gleznele, tălpile, abdomenul și degetele se umflă, iar kilogramele se depun, aparent fără motiv. Nu o dată ai auzit, în special femei, plângându-se că „rețin apa în organism”. Dar nu orice om supraponderal reține apa, de multe ori, acesta fiind doar pretextul lipsei de voință pentru a slăbi. Retenția lichidelor poate fi simptomul unor afecțiuni grave. Totuși, este un fenomen firesc la menstruație și în zilele caniculare.

Cine e de vină?

Numai Mama Natură e responsabilă sau noi înșine? Căci retenţia hidrică nu e o problemă de sănătate definită, ci poate avea mai multe cauze: de la dereglări hormonale, la consum de sare în exces, de la stat în picioare, la probleme arteriale sau venoase, de la insuficiențe renale sau cardiace, la lipsa hidratării. Da, tocmai lipsa de apă poate fi cauza retenției! Și asta pentru că, mai ales în zilele toride, organismul simte nevoia de a păstra mult lichid. Căci suntem alcătuiți din apă, în covârșitoarea proporție de 70%. Iar când nu ne hidratăm, corpul are tendința de a-și „face provizii”, chiar dacă asta presupune un surplus de până la 10 kilograme pentru trup. În limbaj medical, retenția de apă se numește edem și se traduce prin acumularea de lichide în exces, un dezechilibru între ceea ce pierdem prin urină și transpirație și ceea ce primim din alimentație. Vara, pe caniculă, dar și din pricina gravitației, anumite părți ale corpului reacționează vizibil, așa justificându-se umflarea gleznelor, a gambelor, a tălpilor. Dacă nu e însoțită și de durere, poartă nu-mele de edem periferic. Când se manifestă la temperaturi mari, este edem de căldură.

Combate-ți inamicii!

La cel mai mic semn de retenție de lichide trebuie să iei legătura cu medicul specialist. Și asta pentru că, deși așa ar putea părea, retenția hidrică nu este ceva normal, chiar dacă e întâlnită la una din trei femei. Unele cazuri pot fi foarte grave. Mai mult, medicul este singurul care poate pune un diagnostic precis, iar dacă urmezi un tratament, poate decide dacă sunt sau nu de vină medicamentele pe care le iei. Iată care sunt cele 8 motive pentru care organismul reține apă și de care trebuie să ne ferim.

1 Exces de sare

Citește etichetele de pe ambalaj. Dacă sarea e la începutul listei de ingrediente, renunță la acel produs! Cu cât mai puțină sare, cu atât mai bine.

2 Dereglări hormonale

Retenția de lichid se manifestă cu precădere înainte și în timpul menstruației, dar și la menopauză.

3 Insuficiență renală

Când rinichii nu funcționează corespunzător, nu mai reușesc să elimine reziduurile lichide din organism.

4 Insuficiență venoasă

Cronică sau nu, această afecțiune înseamnă că inima nu mai pompează suficient oxigen prin artere, așa încât sângele nu mai circulă cum ar trebui. Tot problemele venelor sunt responsabile pentru apariția varicelor și a tromboflebitei.

5 Insuficiență cardiacă

Atunci când ventriculul stâng nu mai poate pompa sânge, ventriculul drept al inimii devine supraîncărcat, vasele de sânge se dilată din cauza presiunii și apare edemul. Acesta survine în urma unui atac de cord, a bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii.

6 Limfedem

Este responsabil pentru umflarea mâinilor și a picioarelor, dat fiind că sistemul limfatic nu mai funcționează corect. Limfa se varsă în sistemul circulator și nu mai este drenată.

7 Boli de ficat

Mai ales ciroza se manifestă prin retenție excesivă de lichid. Când ficatul nu mai filtrează sângele, crește presiunea acestuia în vene și duce la formarea edemelor.

8 Medicamente

Anumite tipuri de pastile, mai ales cele indicate împotriva hipertensiunii, afecțiunilor cardiace, corticosteroizii și anticoncepționalele duc la apariția edemelor, prin producerea dezechilibrelor hormonale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!