Parafina – ce este și la ce folosește acest produs pentru sănătatea noastră

De Alina Serea pe
Parafina este o substanță solidă de culoare albă sau incoloră și are numeroase beneficii pentru sănătate. Parafina este folosită atât în cosmetică, cât și în tratarea anumitor afecțiuni.

Parafina solidă este albă și translucidă. Parafina este, de fapt, formată dintr-un amestec de hidrocarburi saturate obţinute la distilarea ţiţeiului sau a cărbunilor. Este folosită în foarte multe domenii industriale, pentru impregnarea hârtiei sau a textilelor, pentru creioane cerate,  dar și în sănătate și cosmetică.

Din punct de vedere cosmetic, parafina este aplicată adesea pe mâini și picioare. Asemănătoare la textură cu ceara, parafina este un emolient natural, care ajută pielea să redevină netedă și catifelată și este recomandată în tratamentul pielii uscate.

Ulei de parafină. Cum se utilizează și ce proprietăți are

Uleiul de parafină este una dintre cele mai cunoscute metode de a ameliora simptomele constipației. Uleiul de parafină are efect laxativ și trece prin tractul gastrointestinal fără a fi însă absorbit de organism.

Uleiul de parafină poate fi însă folosit și în cosmetică, la producerea cremelor și unguentelor, precum și în compoziția uleiurilor de masaj.

Parafină cosmetică. Cum se face un tratament cu parafină

Tratamentul cu parafină cosmetică este adesea întâlnit în saloanele de înfrumusețare și este căutat datorită beneficiilor pe care le are.

Tratamentul cu parafină cosmetică este indicat pentru hidratarea pielii chiar și în cele mai profunde țesuturi. De asemenea,  îmbunătățește fluxul sanguin și previne îmbătrânirea.

Parafina cosmetică blochează apa la suprafața pielii și crește nivelul de hidratare după încheierea tratamentului. De asemenea, datorită căldurii, deschide porii și îndepărtează celulele moarte de piele. Rezultatul final este o piele hidratată și catifelată.

Tratament cu parafină

De cele mai multe ori, tratamentele cu parafină se fac în saloane cosmetice, însă pot fi făcute și acasă. Parafina se găsește în comerț, însă este foarte important să citim cu atenție eticheta pentru a ști ce tip de parafină cumpărăm. În cazul tratamentelor, desigur, trebuie să căutăm parafină cosmetică.

Înainte de a aplica orice tratament cu parafină, pielea trebuie să fie spălată, curată, fără urme de transpirație, loțiuni sau deodorant.

Parafina solidă se încălzește până ajunge la o temperatură de aproximativ 52 de grade Celsius, devenind astfel parafină lichidă. Este foarte important să nu fie încălzită prea mult. În primul rând că riscăm să ne ardem și, în al doilea rând pentru că poate lua foc.

Citește și:

Lavanda – utilizări și curiozități

Ulei de lavanda – beneficii și proprietăți

Tratament cu parafină cosmetică

Tratament cu parafină cosmetică

În parafina lichidă caldă obținută putem băga mâinile sau picioarele. În jurul mâinii sau al piciorului trebuie să se formeze un strat de aproximativ 1, 1-5 centimetri de parafină, iar pentru asta trebuie să bagi și scoți mâna, respectiv piciorul, de mai multe ori.  Apoi înfășoară într-o folie de plastic și acoperă cu un prosop. Așteaptă 20 de minute până când aceasta își face efectul. Parafina lichidă va deveni la un moment dat solidă, casantă și ușor de îndepărtat de pe piele.

Parafina - Vas cu parafina deasupra caruia se face un tratament cosmetic

Parafina se folosește în cosmetică pentru mâini și picioare

Îți recomandăm și: Epilare definitiva – care sunt avantajele și dezavantajele

Împachetări cu parafină

Împachetarea cu parafină este o procedură cunoscută încă din cele mai vechi timpuri și este folosită și în zilele noastre în multe centre de recuperare datorită proprietăților sale terapeutice. Împachetarea cu parafină se utilizează în afecţiuni reumatismale degenerative și inflamatorii, precum și în afecțiuni posttraumatice. Este recomandată în cazul unei circulații periferice deficitare, pentru decontracturarea musculară și redarea mobilităţii.

Parafina este folosită îîn ameliorarea simptomelor și chiar tratarea unor efecțiuni precum osteoartrită, artrită reumatoidă, fibromialgie și alte probleme articulare. Tratamentul cu parafină este considerat a fi o terapie cu căldură și are numeroase beneficii.

Beneficii ale împachetărilor cu parafină:

  • asigură o mai bună circulaţie a sângelui în regiunea unde este aplicată
  • crește elasticitatea tendoanelor și ligamentelor, făcând posibilă efectuarea unor exerciții de recuperare
  • are efect decontracturant și ajută, deci, la combaterea spasmelor și contracțiilor musculare
  • reduce seminificativ durerea

Tratament cu parafină – Contraindicații

Tratamentul cu parafină este contraindicat atunci când la nivelul pielii sunt răni sau dacă există varice. De asemenea, tratamentul cu parafină trebuie evitat de persoanele care suferă de diabet.  Nu este recomandat tratamentul cu parafină nici în cazul femeilor însărcinate.

Deși tratamentul cu parafină este recomandat pentru orice tip de piele, aplicarea pe ten ar trebui să se facă doar de un specialist.

În ce se dizolvă parafina

În cazul în care am pătat anumite suprafețe sau obiecte cu parafină este bine de știut că aceasta se dizolvă în alcool, benzină rafinată, kerosen sau toluen. Este importat însă să avem grijă la felul în care substanțele respective pot afecta suprafața.

Dacă parafina a pătat o suprafață, așteptați până când se răcește și se solidifică, și va putea fi scoasă mult mai ușor. De pe textile, parafina se poate scoate cu ajutorul fierului de călcat. Puneți pe suprafața afectată o hârtie și apoi călcați.

Îți recomandăm și:

Unt de cacao – beneficii, proprietăți și la ce poți să-l folosești

Ulei de masline – beneficii și 25 de curiozităti și lucruri pe care nu le știati despre ulei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro