(P) Ce pot face după contactul sexual neprotejat dacă nu îmi doresc o sarcină?

De Unica.ro, pe
Shakespeare, unul dintre cei mai faimoși autori ale căror povești despre pasiune și dragoste au impresionat generații după generații, spunea despre timp că „este prea lent pentru cei ce așteaptă, prea iute pentru cei ce se tem”. Iar dacă în urma unei nopți pasionale a apărut teama privind o posibilă sarcină nedorită, atunci ar trebui să știi exact ce ai de făcut.

Dacă ai uitat de contracepție sau pur și simplu ați avut parte de un „accident” (s-a rupt prezervativul, de exemplu), este bine să știi că ai la dispoziție 72 de ore pentru a folosi pilula de a doua zi, singura metodă la care poți apela pentru a preveni apariția unei sarcini nedorite. Eficiența sa depinde de momentul administrării, fiind cea mai mare în primele 24 de ore.

De ce este important să folosești pilula de a doua zi în maximum 72 de ore?

Pilula de a doua zi funcționează datorită substanței active din compoziție, care este capabilă să amâne sau să blocheze ovulația, evitând fecundarea și, astfel, apariția sarcinii. Cu cât este folosită mai rapid, cu atât efectul său are o intensitate mai mare, eliminând pericolul. Dacă ai depășit acest interval de 72 de ore, iar sarcina are condiții bune pentru instalare, contracepția de urgență nu poate face nimic în fața unei sarcini deja existente. Ți s-a întâmplat de curând un „accident”? Folosește calculatorul pentru a aflacât timp mai ai la dispoziție ca să folosești pilula de a doua zi!

Dar pot face rost de pilula de a doua zi atât de repede?

Absolut! Contracepția de urgență este disponibilă în farmacii fără prescripție medicală. Deși este destinată numai femeilor, poate fi achiziționată de orice persoană cu vârsta de peste 16 ani. Așadar, și bărbatul o poate procura rapid, astfel încât partenera sa să o poată utiliza în cel mai scurt timp.

De câte ori o pot folosi într-un an?

De câte ori este nevoie! Deși miturile spun s-o utilizezi fie o dată sau de două ori pe an, adevărul este că poți să apelezi la contracepția de urgență de fiecare dată când ai parte de un accident. Singura observație este aceea că, dacă se întâmplă să ai nevoie frecvent, atunci ar fi bine să iei în considerare o metodă contraceptivă modernă, sigură și care te proteja pe termen lung de o sarcină nedorită, precum anticoncepționalele.

Pentru mai multe informații despre modul de funcționare și utilizarea corectă a pilulei de a doua zi, precum și alte recomandări de specialitate privind contracepția de urgență, vizitează platforma dedicată.

Foto: femeie care se gandeste/ Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!