Ma doare urechea!

De Corina Buhagiar pe

In ce relatie esti cu urechile tale? Asa-i ca le cam chinui cu cascutele de la iPod, le-ai gaurit pentru mai multe randuri de cercei si le cureti insitent cu betisoarele de urechi?
Meditam la toate acestea in drum spre serviciu, si am numarat, de curiozitate: cinci persone din cei care urcau scarile metroului impreuna cu mine aveau casti in urechi (ca o paranteza: ai observat  ce stil au baietii, de a-si baga firul pe sub tricou? Ma amuz imaginandu-si cum isi pun telefonul / iPod-ul / gadgetul respectiv inainte sa se imbrace, asa cum isi puneau couboy-ii din filme pistoalele la brau, inainte sa-si traga camasa pe ei). Iar undeva in spate, o persoana mai in varsta avea in urechi dopuri de vata… Poate ca „trage curentul” la metrou? Ce e adevarat si ce e fals cand vine vorba de urechi?

Ce spun specialistii

Curentul nu dauneaza. Simpla miscare a maselor de aer nu iti imbolnaveste urechile! Si nici nu te face sa racesti. Decat ca poate vehicula virusii sau bacteriile, adevarata cauza a oricarei boli. Dopurile de vata sunt doar un remediu babesc de tip placebo.

Schimbarea de altitudine. Urci cu masina la munte sau esti in avion la decolare sau aterizare si ai o senzatie neplacuta in urechi? E datorata probabil a unei disfunctii a trompei lui Eustachio, tubuletul care face legatura intre ureche si nas. Daca e foarte neplacut sau se intambla de fiecare data, consulta un medic ORL!

Volumul dauneaza. Nu-i destul ca asculti muzica la cascute toata ziua, iti place sa mai dai si volumul tare. Nu te mira atunci daca iti oboseste nervul auditiv, ramai cu senzatii de tiuituri in urechi sau ai impresia ca nu mai auzi asa de bine ca pe vremuri!

Castile nu se imprumuta. Mai ales cele micute, care se vara in interiorul urechii! Considera-le obiecte de uz personal si trateaza-le ca atare. De ce sa risti sa iei o infectie de la cineva care ti le cere imprumut?

Betisoarele de urechi dauneaza numai daca le manuiesti brutal, cu miscari prea energice. Fiindca poti sa te ranesti sau sa impingi dopul de ceara catre timpan. Urechi curate nu inseama sa elimini absolut toata ceara. Ea reprezinta un mod de aparare a urechii fata de „invadatori” si zgomote prea puternice. Daca insa s-a strans multa, scoate-o intr-un cabinet ORL, e o procedura foarte simpla.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2