Jogging-ul, sportul care prelungeşte viaţa

De Unica.ro pe

Comitetul European de Cardiologie recomandă jogging-ul ca fiind unul dintre sporturile care contribuie la creşterea speranței de viață.
Potrivit unui studiu prezentat publicului de către MediHelp Internațional, cercetătorii englezi au demonstrat că un program regulat de jogging poate mări speranța de viață cu 6 ani pentru un bărbat și cu 5 ani pentru o femeie.

Dr. Leo Creaney, specialist în ortopedie și sport la Centrul Musculoskeletal BUPA, din Londra spune: “Acest studiu este încurajator pentru toți cei care fac jogging. Este cunoscut de mult timp faptul că exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătate, dar este foarte bine de știut că nu trebuie să fii atlet de performanță sau să alergi la maraton pentru a avea aceste beneficii.”

Rezultatele studiului recomandă jogging-ul între o oră şi două ore și jumătate în fiecare săptămână, într-un ritm lent sau mediu. Acest obicei poate creşte speranţa de viaţă în comparație cu cea a unei persoane care nu face jogging.  Dacă alergi două sau trei zile în fiecare sptămână este mai mult decât suficient pentru a avea o viață lungă și sănătoasă.

“Este destul de greu să știi care este ritmul potrivit pentru alergare. Incearcă să faci exerciții într-un ritm în care respirația şi ritmul inimii sunt accelerate și te simți încălzit. Ar trebui să poţi purta o conversație în timp ce alergi. La acest nivel de activitate, inima și plămânii sunt stimulate, iar acest lucru te mentine în formă”, recomandă Dr. Leon Creaney.

“Jogging-ul este un sport relaxant, cu efect benefic asupra calitșții vieții. Ne încurajăm clienții să practice activități care le plac și să mănânce sănatos, pentru a rămâne în formă și pentru a avea o viață sănătoasă. Toate acestea, combinate cu un plan de asigurare de sănătate potrivit le poate aduce liniște și astfel se pot concentra pe ceea ce este cu adevarat important, știind că sănătatea lor este întotdeauna protejată”, spune Zahal Levy, Președintele MediHelp Internațional.

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 1.116 bărbați și 762 femei care practică jogging-ul. Acestia au fost comparați cu persoane care nu practică acest sport și au fost rugați să ofere detalii despre stilul lor de viață, de exemplu, cât timp își petrec făcând jogging și în ce ritm. Au fost urmăriți pe o perioadă de maxim 35 de ani, iar persoanele care au decedat în timpul studiului au fost înregistrate.

Cercetătorii BUPA oferă şi câteva sfaturi importante pentru toţi practicanţii de jogging şi care transformă aceast sport într-o activitate foarte sanătoasă:

• Întotdeauna este bine să îți pregătești corpul pentru jogging, cu o scurtă încălzire
• Alege pantofii potriviți pentru alergat astfel încât să poți preveni viitoare accidente
• Treptat mărește distanța pe care o parcugi și timpul în care alergi, dar nu uita să incluzi suficient timp de repaus când te atrenezi
• Este indicat să te hidratezi cand faci jogging, pentru a înlocui fluidele pierdute și pentru a preveni oboseala.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro