Jogging – cum îl faci corect, ca sa obţii rezultate

De Revista Unica pe

„Run, Forrest, run!“ e replica celebră din cunoscutul film. Foloseşte-o şi tu ca să te încurajezi. Nu vei străbate toată America, faci doar câteva ture în parcul de lângă casă
Cea mai grea parte a joggingului este trezitul de dimineaţă, cu o oră mai devreme decât de obicei, sau să te mobilizezi seara, după o zi întreagă de muncă. Îţi mai arde de alergat? Dar, dacă vrei să arzi calorii, ai să alergi! Corpul tău îţi va mulţumi! Efortul constant, nu foarte intens, dar menţinut o durată mai mare de timp este benefic atât pentru muşchi, cât şi pentru inimă sau organele interne. Iar plămânul tău, obişnuit să respire doar grăbit şi superficial, va fi de-a dreptul fericit să se ventileze în bruma de oxigen care-a mai rămas în oraş. Unde mai pui că joggingul este cel mai simplu, mai la îndemână şi mai puţin costisitor mod de a te menţine în formă!

Aşa da, aşa nu

Cumpără-ţi nişte pantofi pentru jogging de la un brand cunoscut. Chiar dacă sunt mai scumpi, merită investiţia, singura pe care o vei face, de altfel. Restul outfitului tău de alergat poate fi obişnuit, de sport. Însă, picioarele trebuie răsfăţate în cei mai buni „jogging shoes”.
Alege un teren propice. Dacă n-ai la îndemâ nă poteci bătătorite, pe pământ, sau o plajă de nisip (care sunt ideale), caută măcar alei de asfalt. Betonul e „suprafaţă interzisă”! E prea dur, iar asta va avea în timp consecinţe nefaste asupra articulaţiilor tale. Evită terenurile accidentate, în pantă, sau zonele pe unde circulă şi maşini.
Nu alerga niciodată fără încălzire! Câteva exerciţii de stretching înainte sunt obligatorii. Roteşte genunchii, gleznele, fandează, fă câteva genuflexiuni, apleacă-te şi apropie capul de genunchi, menţinându-i întinşi, orice te ajută să-ţi încălzeşti articulaţiile, ca să nu-ţi dea de furcă mai târziu.
Nu forţa! E mai important să alergi încet, dar mai mult timp, decât să baţi recordul la viteză şi să te epuizezi în cinci minute. Experţii spun că în primele 20-25 de minute de jogging consumi doar proteine din muşchi. Abia după aceea, dacă rezişti, începi să arzi şi din rezervele de grăsime.
Fii atentă la respiraţie. Pe lângă exerciţiul fizic, să-ţi reglezi respiraţia în timp ce alergi este un minunat exerciţiu pentru plămâni: patru paşi – inspir, patru paşi – expir, sau orice altă cifră simţi că se potriveşte ritmului tău. Ai să observi cum mintea se goleşte de gânduri parazite, lăsând loc doar plăcerii pure de a alerga.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro