Ecologie la bucatarie

De Corina Buhagiar pe

Stii mailurile acelea care circula cu specificatia „trimite la cinci prieteni”? Marturisesc ca nu trimit mai departe astfel de mailuri, chiar sub amenintarea falimentului, discordiei sau a mortii subite.
Tin prea mult la prietenii mei ca sa le rapesc din timpul lor pretios, inclusiv daca e vorba sa le amintesc ca-i iubesc. Ma bazez ca ei stiu aceasta si fara sa le trimit vreun pps siropos, facut oricum de altcineva.

Exista totusi cateva exceptii. Am primit si mailuri, mai putine decat degetele de la o mana, pe care le-am trimis nu la cinci prieteni, ci la toate adresele, de cunoscuti sau nu, valabile sau nu, pe care le puteam gasi. Despre acestea o sa-ti povestesc in continuare. Si daca ti se pare destul de important, trimite la cinci prieteni. Sau la o suta. Sau la toti.

Fostul viitor presedinte al Americii

Nu, nu ma refer la John McCaine, ci la cel de data trecuta, Al Gore, care a pierdut in favoarea lui Geroge W. Bush Jr.. Acesta a facut un film „An Inconvenient Truth” (premiat cu Oscar la categoria „documentare”) despre incalzirea globala. Cutremurator, pot sa-ti spun. Daca nu l-ai vazut, pune-l primul pe lista ta de MUST SEE-uri. Nu e o polemica alarmista, ci chiar un documentar stiintific, cu calcule si date concrete, capabil sa te convinga, oricat de sceptica ai fi.

Mailul cu linkul catre acest film a fost primul din seria mailurilor date mai departe. Gustul care iti ramane dupa film e destul de amar: deci ne asteapta un viitor sumbru, in care calotele de gheata de la poli or sa se topeasca, zone intinse vor fi inundate si, dupa ce incalzirea atinge apogeul, incepe o noua epoca glaciara?

Suna ca un sfarsit al lumii… Si nici macar atat de indepartat cum ne-ar placea sa credem. Ce e de facut atunci? Domnul Gore da, la sfarsit, o lista cu ce putem face fiecare. Nu e greu. Doar ca trebuie sa ne invingem inertia obisnuintei… Esti dispusa sa te alaturi celor care vor sa salveze planeta?

Mai putina poluare

Sa ai masina si sa te alaturi traficului din ce in ce mai aglomerat e de la sine inteles, in momentul actual. Iti permiti o masina hibrid? Daca ai avea de ales, ai prefera o Toyota Prius, in locul unui Audi? Poate ca nu ti-e usor sa spui „Da” chiar acum. Dar merita sa te gandesti. Emisia de dioxid de carbon, exagerat de mare in ultimul secol, e una dintre primele cauze ale incalzirii globale.

Ce poti sa faci? Bicicleta ti se prafuieste pe balcon, cu rotile dezumflate. Nu o ia nimeni in serios drept mijloc de locomotie in oras. Sau cel putin… nu la noi. Sunt tari, cele scandinave de exemplu, unde bicicletele sunt mai multe decat masinile. Aici risti sa dea peste tine masinile prea grabite si prea inghesuite. Piste de biciclisti desenate pe strada am vazut. Dar biciclisti… nu! Mai mult decat sa alegi metroul sau tramvaiul in locul masinii sau autobuzului, n-avem ce face, deocamdata. Ce putem face totusi?

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge