De ce riști să te îngrași atunci când te lași de fumat

De Oana Savin, pe
Se spune că atunci când te lași de fumat poți să iei în greutate. Nu este un mit, ci un adevăr, susțin oamenii de știință care au arătat, cu ajutorul unui studiu, că există proteine ce moderează dependența de nicotină.

Potrivit cercetătorilor, nu toate persoanele care încearcă să se lase de fumat tind să se îngrașe. Ei susțin că aceleași proteine care moderează dependența de nicotină din creier pot fi implicate în reglarea metabolismului și acționează asupra anumitor tipuri de celule adipoase.

Citește și: Studiu: De ce unii fumători nu au probleme cu plămânii

Anterior, ei au identificat un nou tip de celulă adipoasă la șoareci și la oameni, pe lângă celulele adipoase albe ce stochează enbergia. Aceste celule adipoase „maro” pot fi activate pentru a arde energia printr-un proces numit termogeneză.

Pentru a înțelege mai bine ce este unic la celulele „maro”, cercetătorii au analizat celule de acest tip activate și au descoperit o moleculă implicată direct în procesul de termogeneză – CHRNA2. Acesta este un tip de receptor, cunoscut pentru reglarea dependenței de nicotină din celulele creierului.

Citește și: Renunță la fumat ca să nu mai sforăi

Rezultatele au arătat că CHRNA2 funcționează la nivelul celulelor adipoase maro, dar nu și în cazul celulelor albe care stochează energia. Iar asta indică faptul că proteina joacă un rol important în metabolismul energetic.

Profesorul Jun Wu, de la Universitatea de Științe din Michigan, a declarat că rezultatele cercetării pot explica o parte din creșterea în greutate, care este asociată cu renunțarea la fumat.

De asemenea, studiul a demonstrat faptul că nicotina poate reduce apetitul.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!