De ce legumele prăjite sunt mai sănătoase decât cele fierte

De Adina Radu, pe

Când vine vorba de legume, toată lumea știe că legumele proaspete sau fierte sunt cele mai sănătoase, iar cele prăjite sunt nocive, deși au gust mult mai bun.

Se pare că tot ce știam despre legumele prăjite era greșit. Se pare că legumele prăjite sunt mai sănătoase decât legumele fierte.

Spaniolii au arătat proprietățile legumelor prăjite

Un studiu  făcut la Universitatea din Granada, Spania a încercat să identifice metodele de gătit care elimină proprietățile fenolilor și antioxidanților din majoritatea legumelor mediteraneene.

Experimentul a constat în gătirea a 120 de g de cartofi, dovleac, roșii și vinete în diverse variante (prăjire, sotare, fierbere în apă și fierbere într-un mix de apă și ulei).

Rezultatele au fost uimitoare. Prăjirea legumelor a dus la creșterea fenolilor (substanțe care previn cancerul, diabetul și pierderea vederii).

Dacă leguma prăjită avea deja un conținut mare de fenoli, prin prăjirea în ulei de măsline extravirgin, acest conținut crește și mai mult.

Singurul dezavantaj al prăjirii este creșterea caloriilor, pentru că această metodă de gătit crește cantitatea de grăsime.

Metodele de gătit prin fierbere păstrează proprietățile alimentelor doar dacă se consumă și apa în care au fiert.

Sursa foto 123rf

Citește și 8 legume care sunt mai sănătoase congelate decât proaspete

Citește și De ce nu le plac copiilor legumele 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!