Epidemiolog român: „Coronavirusul nu supraviețuiește în afara celulei vii a organismului parazitat”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 21 aprilie 2020, 10:56

Noul coronavirus face din ce în ce mai multe victime la noi, iar situația actuală a stării de sănătate a românilor este îngrijorătoare. Zilnic, numărul deceselor provocate de coronavirus crește, iar odată cu el, și numărul persoanelor infectate.

Deși majoritatea românilor își petrec cea mai mare parte din timp în case, în izolare, există și momente când aceștia sunt nevoiți să iasă pentru a-și face aprovizionările de bază sau pentru a merge la locul de muncă. Aici apar câteva întrebări care îi frământă pe mulți: Cât de periculos este drumul până la magazinul din colț sau până la birou? Ne putem infecta chiar și dacă nu e nimeni pe străzi? Cât rezistă, de fapt, virusul în mediul extern?

Molnar Geza, un renumit epidemiolog român, a vorbit despre epidemia de coronavirus pentru a încerca să lămurească anumite aspecte ale acestei probleme. Epidemiologul a demontat mitul cercetătorilor străini conform cărora noul coronavirus poate rezista în aer sau pe diverse suprafețe pentru un timp foarte îndelungat.

Citeşte şi: Epidemiologi: Ce se va întâmpla cu coronavirusul la venirea verii

Molnar Geza a explicat cum acest nou coronavirus nu are cum, din punct de vedere științific, să reziste în mediul extern mai mult de 4 ore.

“Sunt foarte multe teorii și foarte multe date. Cert este că, după toate dovezile științifice, în mediul extern, datorită legii gravitației, picăturile cu virus eliminate prin strănut, secreție nazală sau tuse nu supraviețuiesc mai mult de patru ore. Acum, că virusul a fost cercetat în condiții de laborator și că doar așa ar putea supraviețui mai mult de câteva zile, acesta este un lucru discutabil. Niciun virus patogen, nici coronavirusul nu supraviețuiește în afara celulei vii a organismului parazitat”, a declarat Molnar Geza, într-un interviu acordat postului Digi24.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!