Cori Grămescu îți spune clar cum să slăbești

De Madalina Racorean, pe

A început cursurile facultății de medicină, pentru că, spune ea, pentru a consilia oamenii corect în nutriție, e nevoie de pregătire academică.
Știe ce sfaturi să dea atunci când la ușa cabinetului său bat mai ales cei care vor să scape de kilogramele în plus și face acest lucru după scheme de alimentație cu indicații concrete, potrivite fircăruia. Iată un nutriționist care-ți inspiră încredere, care analizează fondul problemei oferind soluții optime.

Când ai început să adopți un stil de viață sănătos, care a fost impulsul?

Impulsul pentru mine a însemnat propria mea nevoie de a slăbi, chiar dacă la început nu am făcut o corelație clară între cele două, în timp am înțeles ca nu există nici o altă cale de a menține în timp rezultatele. Impulsul a venit astfel natural, din dorința de a avea un corp sănătos și o stare de spirit bună.

Ce înseamnă stil de viață sănătos. Cum ar trebui să trăim pentru a ne bucura de un organism plin de vigoare, de energie?

În primul rând un stil de viață sănătos înseamnă echilibru. Echilibru dat de o alimentație sănătoasă, de un program regulat de sport, odihnă consistență și constanță. O stare de spirit bună, întreținută prin aplecarea asupra sinelui și grija față de cei dragi. Pentru mine, asta înseamnă un stil de viata sănătos – o viață armonioasă, plină de energie pozitivă. Cei mai importanți piloni sunt  alimentele naturale, care asigură o alimentație diversificată, un program consistent de antrenamente fizice care sunt potrivite și cu nivelul de rezistență fizică și cu obiectivul propus  care, totodată, oferă energie și motivație. Nu în ultimul rând, managementul stresului, care să ne permită să fim senini, să întâmpinăm cu încredere problemele inerente și să ne concentrăm asupra soluțiilor, nu problemelor .

Ai mai descoperit o rețetă bună care ne poate scăpa de kilogramele în plus? Ne-o poți împărtăși?

Cea mai bună rețetă este perseverența. Așa cum le spun clienților mei de la consilierea pentru dietă, cea mai bună dietă e una pe care o poți urma, nu planul perfect din punct de vedere teoretic. Apoi, e important să consumăm alimente care ne plac, altfel nu avem nicio șansă să putem urma un plan de alimentație sănătoasă pe termen lung. Și să înțelegem că excesul ponderal este un efect, nu o cauză a problemei noastre. Multă lume vede doar grăsimea și consideră că trebuie să facă orice pentru a scăpa de grăsime. Dacă analizăm fondul problemei, ajungem la concluzia că o viață trăita nesănătos conduce la un exces de grăsime și că pentru a reuși să slăbim, trebuie să intervenim asupra vieții nesănătoase – aceasta e de fapt cauza reală a problemei. Așa că rețeta bună de care vă vorbesc ține în primul rând cont de client ca individ – ce îi place să mănânce, din ce locuri își procură hrana… Știe să gătească, sau se bazează mai mult pe restaurant și catering? Are timp să mănânce 3 mese principale și 2 gustări sau îi putem construi o schemă mai potrivita? Face sau nu mișcare și dacă da, de ce tip… Doarme suficient? La ce oră merge la culcare și ce ritm de viață are la locul de muncă/obligatii familiale/sociale. Toate aceste date sunt ingredientele cu care se construiește o rețetă pentru a scăpa de kilogramele în plus :).

Ce nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al unei femei care dorește să se mențină în formă?

Legumele. Multe, variate, la fiecare masă și în cantități generoase. Legume de sezon, rădăcinoase, salate cât mai proaspete. După multe variante testate, cred că pentru femei, o alimentație bazată pe legume, dar foarte diversificată, totodată, reprezintă un vector pozitiv pentru a ne menține în formă.

Ce crezi despre mâncarea vegană, e un trend acum…

Cred că e o influență pozitivă, câtă vreme nu credem că dieta raw vegană este echivalentă cu dulciurile raw vegane. Chiar și eu încerc să mănânc zilnic o masa raw vegană, pentru conținutul ridicat de enzime și vitamine, dar nu trebuie să confundăm lucrurile – dulciurile raw vegane sunt comparabile caloric și la nivel de nutrienți cu cele clasice, așa că nu trebuie să cădem în capcana aceasta. Nu aș merge atât de departe încât să abordez o dietă vegana/raw vegană în totalitate, dar cu siguranță e un trend cu o influență pozitivă. Chiar mă bucur când aud din ce în ce mai multă lume că încearcă să introducă în meniul săptămânal mese vegane sau chiar câteva zile în care consumă alimente vegane/raw vegane.

Povestește-ne un pic câteva lucruri despre noul tău site www.cori.ro. Ce vom găsi acolo? Cum s-a născut ideea unui astfel de site?

Pe www.cori.ro vom gasi, dupa cum a spus o prietenă, „nutriție și antrenament user friendly”. Adică sfaturi concrete și practice pentru a integra în viața de zi cu zi principiile demonstrate științific ale alimentației sănătoase, exerciții pentru acasă, rețete și trucuri de dietă, precum și multe multe rețete sănătoase, care pot fi introduse foarte ușor în alimentația de zi cu zi.

Ideea a venit de pe pagina mea de facebook, care e foarte activă și am cititorii mei fideli, cu care păstrez zilnic legătura. Și pentru că, după opt ani de carieră în domeniul sportului, ani în care am studiat și am validat conceptele cu care operez, am încredere că sunt sfaturi pozitive, că au o bază teoretică puternică și ca le-am validat prin rezultate. Mie îmi place să fiu sigură de lucrurile despre care consiliez oamenii, și până nu am avut certitudinea că această abordare stă în picioare în timp, nu am vrut să vorbesc prostii. Tocmai de aceea am preferat ca în ultimii ani să mă concentrez asupra formării academice, astfel că de doi ani am început a doua facultate ( Universitatea de medicină și farmacie Carol Davila), am făcut formarea ca nutriționist și mi-am continuat pregătirea în sport prin trei noi licențe de antrenament recunoscute internațional. În urma acestei perioade de creștere intelectuală, site-ul a venit natural, ca o modalitate de exprimare a cunoștințelor într-un limbaj concret, practic și ușor abordabil.

Cum scăpăm ușor de celulită? Care sunt cele mai eficiente metode din punctul tău de vedere?

Ușor, din păcate, nu prea putem să scăpăm de celulita profundă. Dacă intervenim într-un stadiu incipient, reușim să caștigăm teren și să eliminam celulita.  În această situație, o schimbare a regimului alimentar, asigurarea unui nivel optim de hidratare și creșterea activității sportive, împreună cu un program regulat de masaj, de obicei rezolvă problema. Însă, dacă avem de luptat cu o celulită în stadiu avansat, trebuie să apelăm la tehnici mult mai sofisticate, pe lângă dietă, hidratare și sport. Putem apela la un program mixt de mezoterapie, radiofrecvență, criolipoliza și cavitație, împreună cu masaj fitness sau alte tipuri de masaj profund. Astfel vom obține cu sigutanță rezultate notabile, dar cu investiții semnificative de timp și bani. Din acest motiv e foarte important să adoptăm din adolescență sau din primii ani de maturitate un stil de viață echilibrat, activ.

Cum primesc româncele și mai ales vedetele din România sfaturile tale?

Eu lucrez foarte mult cu femeile care îmi cer ajutorul, nu mă concentrez prea tare asupra vedetelor autohtone. Am ales această cale pentru că mi se pare mai important să creez o soluție care funcționează pe fond pentru femeile care muncesc 8-10 ore pe zi, care au obligații sociale sau familiale, care au restricții de timp și buget și care au nevoie de resurse pentru a trăi această viață extrem de complexă. Această categorie de femei este foarte receptivă la sfaturile pe care le solicită și le primesc de la mine. Reușim să colaborăm frumos, să avem rezultate foarte pozitive  ce se mențin foarte bine în timp.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!