Cori Gramescu, sfaturi de nutriție pe timp de criză

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Vineri, 20 martie 2020, 15:15

În această perioadă în care ni se recomandă tuturor să stăm cât mai mult acasă, este important să ne facem aprovizionarea cu alimente într-un mod cumpătat și să ținem cont de câteva reguli simple astfel încât la finalul perioadei să nu acumulăm kilograme.

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, oferă câteva sfaturi de bază atunci când îți faci lista de cumpărături pentru aprovizionare și pentru a putea urma un plan alimentar sănătos în perioada stării de urgență.

  • Legume și fructe: Legumele și fructele ne ajută să avem energie și o digestie sănătoasă, iar recomandarea nutriționistului este să consumăm aproximativ 200 de grame de legume la fiecare masă. Așadar din lista de cumpărături nu trebuie să lipsească legume și fructe proaspete pentru maxim o săptămână (atât timp cât rezistă în frigider), legume și fructe congelate, cât și conserve de roșii, mazăre, spanac sau fasole verde. Ele ne ajuta sa avem un sistem imunitar puternic și un organism rezistent.

Citeşte şi: Află de la Cori Grămescu ce să mănânci ca să-ți protejezi imunitatea!

  • Cereale și leguminoase : Carbohidrații sunt foarte importanți pentru că ne dau energie și ne ajută să menținem senzația de sațietate mai mult timp. În această perioadă în care suntem mai curând statici, carbohidrații simpli nu trebuie să depășească 20% din caloriile noastre zilnice. Cori ne sfătuiește să includem în lista noastră de cumpărături orez brun, porumb dulce fără zahăr adăugat, năut, linte, fulgi de ovăz, însă atenție la cantitățile pe care le cumpărăm deoarece porția pentru aceste alimente nu trebuie să depășească 40- 50 de grame la o masă.
  • Nuci, semințe si ulei : Acestea trebuie consumate crude, iar porția să nu depășească 20-30 de grame pe zi. Uleiul trebuie și el consumat cu moderație la gătit, porția este de 10-15 grame pentru masa unui adult, așa că o sticlă de 1 litru de ulei ar trebui să ne ajungă mai bine de o lună, atunci când mâncăm sănătos și echilibrat .
  • Proteine: Din lista noastră de cumpărături nu trebuie să lipsească ouăle, carnea de curcan, pui, peștele și carnea de vită sau porc slabă, conservele de pește și lactatele. Cori ne sfătuiește ca la fiecare masă să consumăm cel puțin 100 g de carne sau pește. De asemenea, Cori Grămescu atrage atenția că proteinele sunt esențiale pentru menținerea unei stări de sănătate bune și trebuie să acopere între 25% și 35% din caloriile noastre si este indicat să provină și din surse animale, dar și din surse vegetale.

Citeşte şi: Cori Grămescu: exerciții care te scapă rapid de burtă!

Alimente pentru diverse pofte

„Atunci când ne gândim la a mânca sănătos, nu trebuie să considerăm că este necesar să avem un meniu plin de restricții. Câtă vreme ne rezumăm la a aloca 10-15% din aportul nostru caloric săptămânal pentru diferite pofte și „răsfăț”, rămânem într-o zonă de echilibru alimentar și confort. Alegeți însă alimente de bună calitate, de exemplu o ciocolata bună, naturală, sau o prăjitură cu ingrediente naturale”, a declarat Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție.

Suntem cu toții îngrijorați de răspândirea coronavirusului (COVID-19), însă este important să ne păstrăm calmul. Nu este nevoie să cumpărăm mai mult decât de obicei, iar o listă de cumpărături bine făcută ne poate ajuta să evităm cumpărarea în exces a alimentelor.

Citeşte şi: Reţetă Cori Grămescu: Supă de post sănătoasă şi dietetică

„Este un moment în care trebuie să fim cumpătați, să economisim bani gătind și cumpărând înțelept alimentele, să evitam risipa alimentară și excesele de orice fel.”, a completat Cori Grămescu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!