Zahărul reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente în industria alimentară din întreaga lume. Și nu ne face deloc bine. Pentru facilitarea consumului cu moderatie există, din fericire, și alternative. Ți-am pregătit o listă completă, pentru ca tu să știi ce să eviți și ce nu.
Zahărul a ajuns atât de popular pentru că are un mare avantaj pentru industria alimentară: mărește palatabilitatea alimentelor și a băuturilor. Cu alte cuvinte, zahărul sporește gustul bun al alimentelor și ne trezește pofta. De aceea, a ajuns să fie folosit în absolut toate produsele care ajung de pe rafturile supermarketurilor la tine acasă: conserve, sosuri, murături, muștar, ketchup, mezeluri, sucuri carbogazoase șamd.
Tocmai pentru că este folosit în aproape toate lucrurile pe care le consumăm, există posibilitatea să consumăm în exces zahăr. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-au întâmplat și lucruri bune, care ne dau speranțe. Cum ar fi că noi, ca societate, am conștientizat daunele produse de consumul excesiv de alimente cu zahăr. Pentru a le combate, s-au dezvoltat strategii la nivel național și internațional prin care să reducem consumul lor și prin care să găsim alternative la produsele cu zahăr în exces.
Alternativa cea mai bună o reprezintă îndulcitorii hipocalorici – artificiali sau naturali. Cei mai populari îndulcitori hipocalorici sunt aspartamul, sucraloza și ștevia, ultima fiind naturală. Acești îndulcitori sunt folosiți în foarte multe produse alimentare și băuturi pentru a înlocui zahărul adăugat. Dincolo de faptul că scad aportul caloric total, îndulcitorii mai au un avantaj foarte mare: sunt atât de eficienți încât e nevoie de cantități foarte mici pentru a obține un gust dulce. Mai precis, aspartamul îndulcește de 200 de ori mai mult ca zaharul, sucraloza de 600 de ori, acesulfamul de potasiu de 200 ori, alitamul de 2.000 de ori, iar ștevia de 300 de ori.
Producătorii au început să înlocuiască zahărul adăugat din alimente cu îndulcitorii hipocalorici. Cele mai eficiente cazuri s-au dovedit a fi băuturile carbogazoase. În timp, tot mai mulți le vor urma exemplul.
Îndulcitorii nu sunt perfecți, desigur, și încă mai sunt lucruri de aflat despre cum funcționează și cum îi putem folosi eficient pentru binele nostru. Oamenii de știință au identificat până acum unele potențiale riscuri în ceea ce privește o parte dintre acești îndulcitori. De exemplu, controversa din jurul zaharinei. Nu există date care să confirme riscul de cancer, dar s-au iscat numeroase controverse în jurul acestui subiect. Ce e sigur e că nu se recomandă în femeilor însărcinate. Despre aspartam se știe că e contraindicat la pacienții cu fenil-cetonurie. Iar în ceea ce privește sucraloza, unele studii au arătat că administrarea ei poate amplifica creșterea glicemică în cursul testului de toleranță orală la glucoză.
Dincolo de aceste potențiale riscuri ale unora dintre îndulcitori, majoritatea în curs de cercetare, un lucru rămâne clar. Ca alternativă la utilizarea zahărului adăugat, îndulcitorii sunt cea mai bună soluție, iar beneficiile lor devin mai importante decât potențialele riscuri.