Mandarinele – proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă

De Adina Zamfir, pe

Mandarinele se disting prin parfumul lor deosebit, mult mai concentrat decât al portocalelor. Sunt citrice savuroase, dulci și gustoase, iar faptul că sunt ușor de curățat de coajă le-a făcut deosebit de populare printre iubitorii de fructe.

Mandarinele sunt surse bogate de vitamina C, de flavonoide și antioxidanți, de vitamine esențiale și fibre. Pulpa lor dulce și plină de suc, usurința cu care poate fi curățata coaja și parfumul deosebit au dus mandarinele în topul celor mai îndrăgite citrice.

La fel ca și portocalele, mandarinele sunt folosite în industria alimentară, dar și în cosmetică, mai ales pentru parfumul lor și pentru uleiurile volatile din coajă. De asemenea, aceste fructe sunt folosite și în produsele naturiste, datorită concentrației mari de vitamina C și betacaroten, dar și pentru proprietățile lor calmante și revitalizante.

Mandarine, clementine, portocale

Cele trei tipuri de citrice sunt foarte îndrăgite și consumate masiv la nivel mondial. Portocalele sunt cele mai mari și au o culoare portocalie mai deschisă.

Mandarinele și clementinele au dimensiuni mai mici, cele din urmă fiind de altfel cele mai mici citrice alături de mineole.

Dar mărimea nu este singura care face diferența dintre mandarine și portocale. Primele sunt mai închise la culoare, mai dulci, mai zemoase, iar coaja se desprinde ușor de pe pulpă, în comparație cu portocalele a căror coajă este mai tare și bine atașată de pulpa fructului.

Pe de altă parte, fructele de mandarine au mai mulți lobi decât portocalele, de obicei peste 8 sau 10 lobi. Portocalele pot avea în medie 6 – 7 lobi.

Mandarinul, un pom lăudat!

Acest pom din rândul citricelor, pe numele științific Citrus reticulata, este deosebit de apreciat de cultivatori deoarece poate rezista în zone mai reci decât portocalul și este mult mai spornic.

Un mandarin bine îngrijit, ajuns la perioada maturității, poate produce peste 5.000 de fructe, deoarece el înflorește tot sezonul cald și putem vedea în același pom flori, poame mici și verzi și fructe deja coapte în același timp.

Mandarinele sunt cele mai cultivate fructe citrice în China, Asia tropicală, India, Coreea, Japonia, zona mediteraneană și în statul american Florida, dar și în Georgia, Italia sau Franța.

Mandarinul a început să fie cultivat în Europa la începutul secolului al XIX-lea, inițial în sere și oranjerii, apoi în spații deschise, în zonele mai calde de lângă Mediterana.

Florile sunt albe, micuțe și foarte parfumate, iar fructele încep să se coacă din luna septembrie, astfel că putem consuma mandarine proaspete tot timpul iernii.

Mandarinele. Proprietăți nutritive, vitamine și minerale

Aceste citrice deosebit de parfumate și aromate sunt și foarte sănătoase, având nutrienți complecși, o gamă foarte largă de vitamine și săruri minerale, la fel ca portocalele.

Iată ce conține o porție de 100 gr de pulpă de mandarine

  • 86,15 g de apă
  • 0,85 g de proteine ​​
  • 0,29 g de grăsime
  • 13,40 g carbohidrați
  • 53 kilocalorii (sau 223 kJ)
  • 7,5 g zahăr
  • 1,81 g fibre dietetice
  • 1,12 g acizi organici

Ce vitamine conțin mandarinele – la 100 gr

  • 0, 061 mg de provitamină A (a-caroten)
  • 10 μg de vitamină A (ER)
  • 0, 059 mg de tiamină (B1)
  • 0, 038 mg de riboflavină (B2)
  • 0, 381 mg de niacină (B3)
  • 0, 218 mg de acid pantotenic (B5)
  • 0, 082 mg de piridoxină (B6)
  • 16 μg de acid folic (B9)
  • 34 mg de acid ascorbic (C)
  • 0, 2 mg de tocoferol (E)
  • 0, 32 mg acid nicotinic (PP)
  • 10, 18 mg de colină
  • 140 mcg de luteină și zeaxantină

Ce minerale conțin mandarinele – la 100 gr

  • 165 mg de potasiu (K)
  • 38 mg de calciu (Ca)
  • 19 mg de fosfor (P)
  • 14 mg de magneziu (Mg)
  • 8 mg de sodiu (Na)

Mandarinele și cele mai importante beneficii pentru sănătoate

Mandarinele - proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă

La fel ca toate citricele și fructele exotice, mandarinele ne oferă o gamă complexă de nutrienți valoroși care sunt benefici pentru imunitate, pentru activitatea creierului, pentru inimă și pentru sistemul nervos.

Mandarinele suculente și bogate în vitamina C și antioxidanți sunt un adevărat stimulent pentru imunitatea organismului, iar studiile recente au demonstrat că ele previn îmbătrânirea prematură, deteriorarea țesuturilor celulelare și apariția unor forme grave de cancer.

  • Stimulează activitatea creierului, previn bolile neurologice precum schizofrenia și Alzheimer,
  • Stimulează sistemul nervos,
  • Alungă stresul și oboseala și ne ajută să fim mai activi
  • Stimulează pofta de mâncare
  • Mandarinele refac forțele organismului după efort
  • Stimulează producția de colagen și protejează pielea
  • Mențin pielea și tenul hidratate, elastice, suple și frumoase
  • Pot preveni virozele, răcelile și infecțiile respiratorii
  • Pectina din coaja albă este benefică pentru digestie, are efect ușor laxativ, combate balonarea și flatulența,
  • mandarinele sunt recomandate în diete pentru senzația de sațietatea și concentrația mare de vitamine și săruri minerale;
  • Pot preveni infecțiile renale precum cistita și calculii renali,
  • Ajută activitatea rinichilor și a ficatului
  • Ajută activitatea cardiacă și previn depunerile de colesterol pe artere
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge și sunt recomandate diabeticilor
  • Protejează ochii și mențin acuitatea vederii la distanță datorită betacarotenului
  • Ajută la reglarea tensiunii arteriale
  • Sunt recomandate persoanelor anemice și femeilor cu menstruații abundente

Cum se păstrează mandarinele

Iarna este sezonul în care putem cumpăra mandarine proaspete în România. Acestea se mențin timp de 5 – 6 zile într-un balcon rece, într-un spațiu bine aerisit, departe de surse de căldură.

Manarinele pot fi păstrate la frigider timp de aproximativ 12 zile.

Ele pot fi decojite și păstrate la congelator câteva luni pentru sucuri și smoothie de vară.

Cum se consumă mandarinele

Mandarinele - proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă

Aceste fructe suculente și dulci sunt excelente consumate ca atare, în salate de fructe și gustare între mese.

Dar mai pot fi folosite pentru gem, pentru suc, pentru prăjituri și torturi sau drept garnitură pentru carnea albă de curcan sau pentru peștele pregătit la cuptor.

Pulpa de mandarine bine curățată de coaja albă poate fi folosită la budinci și înghețate.

Sucul de mandarine este un tonic excelent, este savuros și parfumat și are numeroase beneficii pentru sănătate. Poate fi consumat moderat și de către persoanele aflate la dietă, chiar dacă este foarte dulce.

Cum se folosește coaja de mandarine

Cumpără mandarine din culturi ecologice, care nu au fost stropite cu pesticide și le poți folosi coaja.

Aceasta se dă pe răzătoare și se folosește pentru blaturi de prăjituri și cozonaci. Tot din coaja de mandarine se poate face un ceai delicios și parfumat.

Mandarinele în cosmeticele de casă

Pulpa mixată de mandarine poate fi folosită pentru măștile de ten cu efect revigorant, hidratant și nutritiv. Ea are totodată efect de albire și estompare a petelor de pe ten.

Sucul de mandarine poate fi adăugat în gelul de duș sau în laptele de corp pentru un parfum delicat și pentru efectele lui hidratante.

Coaja de mandarine ajută la albirea dinților, dacă îți place să o consumi ca atare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!