Relaţii: Are rost să divorţezi la a doua tinereţe?

De Libertatea pentru femei pe

„Până când moartea ne va despărţi” pare să nu mai fie nici măcar deviza celor care au sărbătorit deja nunta de argint. Din ce în ce mai mulţi soţi trecuţi de prima tinereţe se hotărăsc să divorţeze.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu obervă că „seniorii au o capacitate mai mare cognitivă şi emoţională de a trăi solitari, în timp ce tinerii se tem de singurătate. În plus, bătrânii au tabieturi şi rutine care îi împiedică să se gândească la a-şi uni viaţa cu altcineva. Sunt totuşi bătrâni care fac asta, însă puţini la număr”.

Noi obiceiuri

În ziua de azi, longevitatea, dar şi libertatea oamenilor este mai mare. Te trezeşti după mulţi ani lângă un om cu care nu mai ai nimic de-a face. Înainte mai exista teama de ce spune lumea, dar în ziua de azi nu mai sunt astfel de oprelişti. Există cupluri care vor să divorţeze, dar aşteaptă să plece copiii de acasă. Alţii realizează că nu mai au nimic de împărţit abia după ce aceştia şi-au întemeiat propria familie. Dacă te afli într-o asemenea criză, ar fi bine ca, înainte să faceţi pasul, să vă acordaţi un timp în care să vă dedicaţi relaţiei voastre. Nu va fi ca la început, dar poate veţi afla unul la celălalt lucruri noi şi veţi descoperi resursele de a merge mai departe. Găsiţi noi preocupări comune – poate aveţi o grădină la ţară pe care să o lucraţi, nepoţi de crescut sau vă înscrieţi – de ce nu? – la cursuri de dans.

Cum treci peste despărţire

Dacă totuşi v-aţi despărţit, mai ales dacă nu tu ai fost cea care a luat hotărârea divorţului, va fi mai greu, dar nu imposibil să-ţi regăseşti echilibrul. Chiar dacă toată perioada petrecută cu fostul soţ nu a fost una frumoasă, s-ar putea să dureze până să te obişnuieşti cu ideea că eşti iar singură. Caută-ţi noi activităţi pentru a te simţi utilă.
Foto: Shutterstock

Citeşte mai multe pe pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2