5 duşmani ai relaţiei de cuplu

De Stela Moisescu pe

Nu doar faptul că a pus un ocean între voi sau că te-a înşelat te poate determina să alegi despărţirea. Există duşmani mai puţin evidenţi, dar mult mai vicleni,…
… care deteriorează încet, dar sigur o relaţie. Află care sunt aceştia, pentru a fi sigură că relaţia ta este la adăpost.

1. Lipsa timpului

Te poţi amăgi că iubirea vă va ţine împreună chiar dacă nici măcar în weekend nu aveţi timp unul pentru celălalt. Orice cuplu rezistă în timp, doar dacă între parteneri există intimitate, adică o apropiere emoţională, intelectuală şi sexuală. Ei bine, ea nu se menţine doar cu angajamentul pe care vi-l luaţi unul faţă de celălalt. Aveţi nevoie să petreceţi timp împreună, pentru ca intimitatea de cuplu să prospere.  

2. Orgoliul

Dacă nu vă stă în obicei să recunoaşteţi când aţi greşit şi să vă cereţi iertare, veţi avea de suferit în timp. Orgoliul naşte frustrări de partea amândurora. Iată cum acţionează orgoliul şi vă deteriorează relaţia.

Tu nu îi spui ce te deranjează pentru că nu vrei să pari vulnerabilă în faţa lui? El nu va învăţa din greşeli!

Atunci când îţi face un reproş începi să te aperi şi să îţi justifici eroarea (nu greşeala) dând vina pe destin, pe ghinion… Cu alte cuvinte, responsabilitatea nu îţi aparţine niciodată. Dacă adopţi această atitudine, iubitului îi va fi greu să mai aibă încredere în tine.

Alteori, când îţi face un reproş preferi să dai vina chiar pe el, orgoliul făcându-te să crezi că cea mai bună apărare este contraatacul. Ai fi în stare să te cerţi cu el ore întregi, doar să nu îi dai dreptate. În cel mai bun caz, singura metodă prin care ai recunoaşte vreodată că ai greşit este doar admiţând că el te-a determinat, prin partea lui de vină, să greşeşti.

Cu o astfel de atitudine îi vei creea partenerului tău senzaţia că te consideri perfectă, iar el este oaia neagră a relaţiei. Se va simţi din ce în ce mai lezat, până se va da bătut.  

Orgoliul vă poate afecta şi aşa: te întreabă dacă te deranjează ceva anume, iar tu îi răspunzi din reflex că nu, adunând zi de zi noi frustrări. Poţi crede că nu îi pasă de tine şi că este lipsit de consideraţie, pentru că pune întrebări la care tu crezi că răspunsul este evident. Orgoliul te poate face să aştepţi din partea lui să îţi ghicească gândurile, lucru total nedrept. Partea proastă este că, dacă nu începi să-i răspunzi sincer la întrebări, la un moment dat vei răbufni cu tot felul de reproşuri şi nu se ştie ce va mai rămâne din iubitul tău sau din relaţie.

3. Ignorarea problemelor

La polul opus, poţi avea o fobie faţă de conflicte. Aşa că ascunzi totul sub preşuleţ şi speri că va trece de la sine. Chit că vorbim de dificultăţile din pat sau de cele financiare, dacă tot ignori problema respectivă, ea se va amplifica în timp. Nu poţi să închizi ochii şi să speri că atunci când îi deschizi totul va fi în perfectă armonie. Dacă ai nemulţumiri, mărturiseşte-i-le imediat şi căutaţi împreună o soluţie. Aşa te asiguri că tai răul din rădăcină, iar relaţia este ferită de pericole.

4. Neîncrederea în partener

Nu doar scenele de gelozie tumultoase vă afectează relaţia, ci şi temerile nerostite. Faptul că stai cu ochii pe telefon şi simţi cum îţi creşte pulsul pentru că nu te sună sau că te face să suspini când îţi povesteşte cât de bine joacă biliard colega lui de muncă reprezintă situaţii cu potenţial periculos. Este important să analizezi cât de justificate sunt motivele care îţi trezesc suspiciuni. Fără încredere în partener relaţia nu poate evolua.

5. Infidelitatea emoţională

Este important să existe o prietenie solidă între partenerii de cuplu. Chiar dacă ai o „cea mai bună prietenă” cu care poţi vorbi despre orice, este important ca partenerul tău să aibă exclusivitate. Dacă primeşti o promovare şi nu iubitul este primul căruia vrei să-i dai vestea, relaţia voastră nu este suficient de închegată.

Cât despre infidelitatea  emoţională, ea este cea care vă îndepărtează treptat, dar sigur. Este vorba de cazul în care te apropii sufleteşte foarte tare de o altă persoană de sex opus. Poţi privi legătura cu bărbatul respectiv ca pe o prietenie inofensivă, de aceea infidelitatea emoţională este un duşman deosebit de viclean. Dacă îi povesteşti prietenului mai multe decât iubitului, ba mai mult, când apare vreo problemă de cuplu mizezi pe sfatul prietenului şi nu comunici cu iubitul, îţi pui în pericol relaţia.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro