Dragoste şi sex: Cum îţi dai seama că el vrea să vă despărţiţi?

De Libertatea pentru femei, pe

Atunci când viața conjugală se degradează, există anumite semne care prevestesc că va urma ceva rău. Ca să nu fii luată prin surprindere și pentru a repara la timp ceea ce ar putea fi îndreptat, află care sunt acestea.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu observă: „O relație nu se sfârșește peste noapte. Există un întreg proces premergător deciziei de a divorța. E bine să fii atentă din timp la cum evoluează și în ce direcție se îndreaptă căsnicia ta. Astfel, nu vei primi vești-bombă”.

Decizia bruscă de a se despărţi

În cazul în care ești pusă în fața unei decizii bruște a soțului de a divorța, înseamnă că nu ai fost atentă la semnele care anunțau dezastrul. Totuși, nu este totul pierdut. Psihologul te sfătuiește să nu-ți dai consimțământul decât atunci când te-ai asigurat că ai făcut totul ca să-ți salvezi căsnicia. Poate îl convingi să mergeți împreună la ședințe de terapie sau să vă adresați unor persoane pe care amândoi le investiți cu autoritate, cum ar fi nașii. Disecarea a ceea ce a mers sau nu și stabilirea unui plan de redresare ar putea să vă salveze căsnicia. Dar, chiar dacă nu se mai poate face asta, măcar vei înțelege cum s-a ajuns aici și nu vei mai repeta greșelile din trecut într-o nouă relație.

Situaţii care îţi dau de gândit

Psihologul identifică mai multe indicii, unele mai evidente, altele mai subtile, care arată că ceva nu e în regulă cu voi doi. Unele situații pot fi într-adevăr semnale de alarmă, altele pot avea alte cauze. De pildă, un bărbat care e în pericol de a-și pierde serviciul ar putea fi mai distant cu soția. Dacă cei doi pleacă în concediu separat, poate fi un indiciu destul de clar că ceva nu este în regulă. Totuși, există anumite cazuri în care cei doi se înțeleg bine în ciuda acestui fapt. De pildă, atunci când lui îi plac expedițiile montane extreme, dar ea nu are condiția fizică necesară sau, pur şi simplu, nu agreează astfel de escapade. Depinde de tine să interpretezi ceea ce se întâmplă în viața voastră.

► SUNT PROBLEME DACĂ…

…nu mai faceți dragoste;
…gradul de intimitate a scăzut;
…vă purtați mai degrabă ca doi prieteni, decât ca soț și soție;
…vă petreceți timpul liber mai mult separat decât împreună;
…nu mai aveți prieteni comuni;
…el stă mai mult peste program și preferă mai degrabă să lucreze, decât să stea cu tine;
…nu te mai invită la evenimentele de la el de la serviciu (dacă înainte făcea asta și nu și-a schimbat locul de muncă);
…nu vă mai faceți planuri de concediu împreună și plecați separat;
…vă certați des;
…nu ți-a mai adus flori sau cadouri de multă vreme, nu e atent nici de ziua ta sau de aniversarea voastră;
…ești invidioasă pe alte cupluri.

RELAȚIE ÎNNOITĂ

Așa cum contractele de muncă, sau orice fel de contract, se reînnoiesc periodic, tot așa ar trebui să fie și în căsnicie. Fără să faceți din nou cununie la biserică sau să mai semnați un certificat matrimonial la primărie, ar fi bine să vă alegeți un moment în care să stați de vorbă pe îndelete. Aniversarea căsătoriei voastre este un bun prilej să îți întrebi soțul ce și-ar dori în plus de la căsnicia voastră și ce ați putea să faceți ca să fie mai bine. Bineînțeles că, în acest context, și el se va simți obligat să asculte ce ți-ai dori tu să schimbi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!