Diferenţa de libido în relaţia de cuplu

De Stela Moisescu pe

Eşti curioasă să afli de ce este aşa dificil să găseşti un bărbat care să îţi împărtăşească frecvenţa cu care simţi nevoia să faci sex? Rareori partenerii de cuplu…
… au libidoul la aceleaşi cote, aşa că în timp ce unul vrea mai mult sex, celălalt vrea mai puţin.

În astfel de situaţii, când mergeţi în direcţii opuse în plan sexual e foarte uşor să arunci vina pe partener şi să-i cataloghezi pofta de sex drept „anormală”.

În realitate, diferenţele de libido sunt normale între doi parteneri de aceeaşi vârstă, susţin experţii.

Bărbaţii ating apogeul sexual între 15 şi 20 de ani, după care dorinţa sexuală intră în declin. În cazul femeilor, libidoul atinge cote maxime între 35 şi 40 de ani. Totuşi libidoul variază de-a lungul vieţii şi în funcţie de alţi factori, cum ar fi stresul sau alimentaţia.

Totuşi, specialiştii confirmă că o femeie şi un bărbat de aceeaşi vârstă rar vor avea un libido la acelaşi nivel. În general, libidoul unei tinere de 20 de ani este comparativ cu cel al unui bărbat de 40 de ani. Atunci când tânăra în cauză se maturizează ea va ajunge să prefere bărbaţii mai tineri, cu libido mai ridicat.

Aşadar, această teorie infirmă mitul că bărbaţii la a doua vârstă ar căuta tinere pentru a face mai mult sex. Motivul pentru care le preferă ar fi chiar opusul. Cei doi au un libido la fel de… scăzut. În schimb, mult mai incendiară este combinaţia dintre un tânăr şi o doamnă trecută de 30 de ani.

Totuşi, este absurd să spunem că doar cuplurile cu o diferenţă mare de vârstă pot sta bine la capitolul libido. Cum rămâne cu partenerii de aceeaşi vârstă şi diferenţele de libido?

Experţii atrag atenţia că anumite bariere psihologice accentuează aceste diferenţe. Este important să le conştientizezi şi să le îndepărtezi!

Cum agravează psihicul diferenţa de libido dintre femei şi bărbaţi

În mod evident, suntem construiţi diferit atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Se spune că femeile caută pretexte să nu facă sex, în timp ce bărbaţii găsesc mereu pretexte să facă sex. E îndeajuns să te gândeşti la faptul că oboseala este pentru femei un element inhibator, în timp ce bărbaţii ar munci pe brânci pentru o partidă de sex.

Cu alte cuvinte, felul în care gândim şi ne raportăm la sex naşte diferenţe de libido.

Specialiştii consideră că, în general, bărbaţii au un libido mai mare decât femeile, pentru că ei se gândesc mai des la sex. Un bărbat se foloseşte în mod instinctiv de fantezii sexuale pe parcursul unei zile. Femeile, în schimb, îşi programează fanteziile sexuale pentru momente în care nu au altceva pe cap.

Pentru domni sexul este o metodă de a se relaxa, de a scăpa de tensiunea sexuală şi nu numai, în timp ce doamnele şi domnişoarele au nevoie de un suport fizic şi emoţional ca să aibă chef de sex.

Aşadar, niciunul dintre parteneri nu poartă vreo vină în privinţa diferenţelor de libido, căci ele izvorăsc din cauze naturale şi indendente de voinţa noastră.

Totuşi, odată ce conştientizăm influenţa fizicului şi psihicului asupra diferenţelor de libido, putem să le ameliorăm, pentru ca relaţia de cuplu să nu se deterioreze.

Cum ameliorezi diferenţa de libido dintr-o relaţie

Înainte de toate, comunică cu iubitul tău şi spune-i cu sinceritate care este frecvenţa la care vrei tu să faci sex. Astfel, realizaţi cât de mari sunt diferenţele. Ele nu sunt bătute în cuie, aşa că nu e cazul să priviţi totul ca pe o sentinţă, ci ca pe o situaţie de moment, pe care doriţi să o îmbunătăţiţi.

Faceţi compromisuri. Dacă tu ai libidoul scăzut, spune-ţi că pofta vine mâncând, timp în care el realizează că nu te poate forţa să ţii pasul cu el. Cele două perspective de gândire ameliorează acele direcţii opuse în care vă îndreptaţi pe plan sexual.

Încetaţi să mai vedeţi sexul din punct de vedere al cantităţii. Libidoul se centrează şi pe alte lucruri în afară de frecvenţa cu care vrei să faci sex, cum ar fi intensitatea plăcerii din timpul actului. De multe ori, când lipseşte calitatea, încercăm să compensăm cu raporturi dese. Acordaţi mai multă atenţie partidelor de sex, astfel încât să crească calitatea acestora.

Dacă sexul devine mai satisfăcător, diferenţa de libido se va ameliora. Cel care vrea mai mult sex se va consola la ideea că partidele sunt rare, dar satisfăcătoare, iar celălalt va fi stimulat de calitate sexului şi îl va iniţia mai des.  Iată că sexul de calitate poate dărâma diferenţele dintre libidourile voastre.

Foto:
Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro