Învaţă să comunici cu partenerul tău!

De Stela Moisescu pe

Ştii de ce simţi mereu nevoia să-i spui iubitului ce ai pe suflet, cu riscul de a creea o ceartă din nimic? Vinovată nu eşti tu, ci glanda ta tiroidă, susţin specialiştii.
„Funcţionalitatea glandei tiroide este influenţată de abilitatea de a spune ce avem pe suflet”, apreciază doctorul Christiane Northrup.

Există o legătură consistentă între calitatea relaţiei de cuplu şi sănătatea ta, mai notează doctorul. Mai exact, cei care au parte de o relaţie armonioasă sunt mai fericiţi şi mai sănătoşi decât cei implicaţi în relaţii dificile, relevă discovery.com.

Specialistul afirmă că o comunicare în cuplu defectuoasă îţi poate aduce probleme de sănătate.

Diferenţele de comunicare dintre tine şi iubitul tău

Sănătatea ta are câteva obstacole dacă stăm să analizăm diferenţele de comunicare dintre femei şi bărbaţi, căci ele conduc la divergenţe uriaşe în cuplu.

Creierul naşte aceste diferenţe. „Bărbaţii îşi compartimentează sentimentele, iar femeile, în schimb, ţin minte totul”, afirmă doctorul Northrup.

De aceea, atunci când îi enumeri iubitului tău toate greşelile din ultima vreme, el se simte atacat căci are nevoie de timp pentru a procesa şi a clasifica tipul de problemă. Când vine vorba de nemulţumiri, cel mai bine este să-i faci reproşuri punctual.

Această abordare a ta, de a cuprinde totul într-o discuţie, este văzută de iubitul tău ca un atac general la propria persoană.

Aşa că sfatul venit din partea doctorului este să nu vorbeşti cu el ca şi cu prietenele tale, trecând de la una la alta, căci nu va putea să ţină pasul cu tine pentru simplul motiv că nu este… femeie.

Dintr-o perspectivă realistă – ar spune unii sau pesimistă – ar spune alţii, psihoterapeutul Laurie Moore te sfătuieşte să alegi un partener de cuplu cu care să simţi o compatibilitate la nivelul comunicării de la început şi să reevaluezi relaţia dacă nu puteţi ajunge la un consens verbal.

Atunci când stilurile de comunicare sunt opuse, cuplurile petrec mai mult timp încercând să înveţe cum să comunice, decât comunicând cu adevărat. E ca şi cum doi oameni care vorbesc limbi diferite se străduiesc să comunice neştiind limba celuilalt. Foarte  greu se poate ajunge la un limbaj comun şi satisfăcător pentru ambii parteneri.

Steve Stewart, autorul cărţii „52 Simple Rules to Improve Your Relationship” consideră că uneori efortul de a reduce diferenţele de comunicare nu merită. Moore apreciază că cel mai bine ar fi să găseşti un partener cu care să te simţi compatibilă pe acest plan de la bun început.

Cum aduci comunicarea armonioasă în cuplu?

Doctorii Kathlyn şi Gay Hendricks susţin că poţi aduce intimitatea şi aromonia în cuplu, spunând totodată ce ai pe suflet, dacă înveţi să o faci fără să sune a reproş. Secretul este să remarci şi să respecţi unicitatea celui de lângă tine.

Iată cinci modalităţi de a-i spune ce ai pe suflet iubitului tău fără să arunci vina pe el!


1. Ascultă fără să tragi concluzii:
cu alte cuvinte, ascultă cu acurateţe şi obiectivitate. Aşa vei ajunge să înţelegi ce simte iubitul tău cu adevărat şi vei putea acţiona în consecinţă.

2. Foloseşte afirmaţii ce nu pot fi contrazise:
altfel spus, nu-i da motive să lungească disputa cu contra argumente. Formulează astfel: „Mă simt rănită că nu-ţi iei la revedere când pleci la serviciu”. Este de necontestat atât că te simţi rănită, cât şi că el nu-şi ia la revedere.

3. Cântăreşte reproşurile şi aprecierile:
mai exact, pentru a fi cât mai receptiv nemulţumirilor tale, raportul reproş – apreciere ar trebui să fie 1 la 5, apreciază cei doi specialişti.

4. Transformă lamentările în cereri: procesul este unul practic, căci astfel stabileşti înţelegeri cu el şi eviţi discuţiile în contradictoriu.

5. Alege între dreptate şi fericire: aşadar, e cazul să schimbi gândirea războinică cu una creativă. Întreabă-te dacă nu eşti şi tu o cauză a problemelor de comunicare în cuplu. Dacă ţii să ai dreptate mereu, e clar că nu veţi ajunge la un consens. Aşadar, ai de ales între a fii fericită şi a avea dreptate.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro