Ce mai inseamna casatoria in ziua de azi?

De Luisa Neag, pe

Prin lege, o femeie are dreptul sa se marite si la 16 ani. Majoritatea intarzie pana dupa 25. Nu-i nicio nenorocire daca se hotarasc sa n-o mai faca deloc. S-a demodat casatoria?
Stii povestea celor cinci fete din „Mandrie si prejudecata”? Ce cor de chicote si gafaieli era cand se apropia un barbat de casa lor! „E frumos?” „E burlac!!” „Toata lumea sa se poarte natural!” – incerca mama lor sa calmeze iuresul de panglici si dantele.

Scopul lor in viata era sa se marite. Pe vremea aceea, o femeie nemaritata era ca si ratata. Asa ca nu ma pot abtine de la gandul: casatoria exista pe vremuri ca sa o protejeze! Pe ea, care statea acasa si ingrijea copiii, facea mancare si curatenie. Ast?zi, femeia munceste, dar nu acasa, are „job”  cot la cot cu barbatul, ba uneori aduce mai multi bani in casa. Pare ca nu mai are nevoie de protectie ca odinioara. Divorturile sunt la ordinea zilei, sa fii „single mother” e o moda.

Casatoria a devenit o optiune. Totusi, statisticile arata ca procentajul de oameni care cred in casatorie e inca foarte mare. Toti vor, mai devreme sau mai tarziu, sa ajunga aici. Dar au nevoie de mai mult timp sa se cunoasca, inainte de a face „pasul cel mare”.

Avem mentalitate de consumator
Cum sa te hotarasti din prima ce vrei, cand ofertele te bombardeaza din toate partile? Se pare ca avem mentalitate de consumator nu doar in privinta shoppingului! Gasim normal sa avem colectii de pantofi si de genti, e OK sa ne schimbam telefonul, masina si jobul destul de des, nu mai putem fara catalogul de produse… Si tindem sa gandim la fel in relatii! Ni se pare firesc sa traim un timp impreuna inainte de casatorie. Unii dintre noi doar ca sa vedem daca relatia trece de proba timpului, cam cum erau lo?odnele odata. Altii, pentru ca o despartire e mai usoara fara acte, in caz ca apare o „oferta” mai avantajoasa.

Adriana Bahmuteanu&Silviu Prigoana – Divortati, dar impreuna
Ce spune Adriana despre casatoriile si divorturile din viata ei, despre ce valoare au actele si statutul de „doamna”?

Mi se pare ca pana la urma casatoria e loterie, isi incepe Adriana pledoaria. Tragi la loto, si depinde daca prinzi biletul castigator sau nu. Se intampla sa-l nimeresti din prima, si sa ai o casnicie buna pana la moarte, sau sa dai rateuri. Si am observat ca lucrul asta se intampla foarte des astazi. Probabil ca oamenii cauta fericirea si placerea de moment. O relatie de lunga durata presupune nu numai tandreturi si lucruri dragute, ci si multe responsabilitati, obligatii… Multi se sperie si dau inapoi. ?m observat ca  astazi e putin perimata ideea de casatorie, e clar ca nu un act tine doi oameni si e clar ca nu mai suntem ca acum o suta de ani, cand conventiile sociale impuneau sa ramai intr-un mariaj, chiar si nefericit, doar pentru a evita un scandal public.

M-am grabit ca fata mare…

Un divort ar fi presupus rusine, oprobriu public – astazi nu mai e o rusine sa divortezi, nu mai e o rusine sa cresti singura un copil si sa intampla din ce in ce mai des sa vedem familii destramate decat familii fericite. Si familiile care pretind ca sunt fericite de multe ori ascund si multe dureri si necazuri in spate… Eu sunt o fire cam impulsiva. M-am cam grabit ca fata mare la maritat si acum regret lucrul asta. Eu am mai avut un mariaj inainte de suita de casatorii si divorturi cu domnul Prigoana.?M-am casatorit foarte devreme, a fost prima dragoste si n-a rezistat in timp.

Povestea asta cu divorturile si casatoriile cu Prigoana e mai mult o chestie de orgoliu: ma supar, imi iau jucariile si plec. Trec si pe la tribunal sa rezolv cu actele. Nu inteleg de ce a facut-o de atatea ori si de ce pana la urma ne-am impacat. Acum ma feresc de acte, de exemplu. Nu cred ca actele tin doi oameni legati in lanturi, nu. Doi oameni stau pentru ca doresc ei. Si mai departe ce va fi… Dumnezeu cu mila!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!