A iubi este un verb

De Corina Buhagiar, pe

Iti doresti mai multa dragoste, mai multa afectiune, o iubire ca in povesti? Reteta e mai simpla decat crezi!


Sentimentul, consecinta actiunii
„Stephen, i s-a adresat un domn lui S. R. Covey, expert in management si eficienta, la sfarsitului unui seminar. Sunt foarte necajit. Casnicia mea e pe duca. Sotia nu ma mai iubeste ca in trecut, si nici eu n-o mai iubesc pe ea. Ce ma sfatuiesti sa fac?”. „Ce sa faci? Simplu: iubeste-o!”.”Pai nu intelegi? Sentimenul a dispaut!”. „Da, dar eu ti-am sugerat actiunea.

A iubi este un verb! Sentimentul, iubirea, urmeaza actiunii, este fructul verbului. Asa ca, iubeste-o! Fii indatoritor, atent, fa sacrificii pentru ea, ajut-o sa se afirme, vino in intampinarea dorintelor ei si vei vedea cum sentimentul revine!”.

Ideea lui Covey este ca suntem prea pasivi, ca ne lasam dominati de sentimente, fara sa ne simtim raspunzatori pentru ele. Pentru multi oameni iubirea este ca ploaia. A venit? Ce bine…! A trecut? Ce pacat…! Ca si cum n-am avea cum sa o influentam, ca si cum n-am putea lupta pentru ea. Suntem raspunzatori pentru toate sentimentele noastre, la fel cum suntem pentru actiunile noastre, este mesajul lui.

Arta de a iubi
In cartea cu acest titlu, Erich Fromm sustine ceva asemanator, la fel de valabil azi ca si acum 50 de ani cand ea a fost publicata. Ca sa pictezi, de exemplu, iti trebuie si talent, dar si multa munca. E imposibil sa nu fi pus niciodata mana pe o pensula dar in momentul in care intalnesti un peisaj superb sa reusesti sa-l pictezi ca un maestru. Dar daca exersezi mereu si mereu, intr-o zi e posibil sa pictezi o capodopera. In acelasi fel, trebuie sa exersam si iubirea pentru cei din jurul nostru. Si nu-ti face griji. Iubirea vine iubind, asa cum pofta vine mancand.

O dovada ca asa este o are oricine creste un copil. La inceput, copilul e prea mic ca sa raspunda iubirii noastre. El doar primeste, si tu esti cea care ofera tot timpul grija si afectiune. Surprinzator, dar asta te face sa il iubesti din ce in ce mai mult. Cu acelasi mecanism de iubire activa poti sa incerci pe nu conteaza cine sau ce. Iar sentimentul va creste.

Mary cea cu vino-‘ncoa
Ai vazut filmul? Cameron Diaz e incantatoare in rol de femeie iubita de toti. Dincolo de comic si de fantezie, putem trage si o invatatura de-acolo. Barbatii se imbulzeau, efectiv, sa o iubeasca pentru ca ea (adica personajul ei) radia iubire in jur asa cum radiaza un calorifer caldura. Il iubea pe fratele ei handicapat, era afectuasa cu cersetorul din colt sau cu vecina ei cam nebuna. Cat despre barbati… Acestia veneau in preajma ei cam cum se strang pisicile langa soba sau albinele la miere…

De altfel, putem vedea si-n jurul nostru: cei care iubesc foarte mult ajung, pana la urma, sa aibe parte de dragoste, la randul lor. Nu e greu, incearca si ai sa vezi!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!