Efectele negative pe care antibioticele le au asupra sănătății

De Consuela Stratulat pe 19 noiembrie 2014
Antibioticele îți pot salva viața în multe cazuri, însă atunci când le folosești foarte des, poți suferi de alte probleme de sănătate. Vezi efectele negative pe care le au antibioticele asupra organismului.

Antibioticele pot elimina multe bacterii, inclusiv Helicobacter pylori. Deși este considerată o bacterie periculoasă, aproape toată lumea o are și are anumite beneficii pentru sănătate. Studiile imunologilor de la Universitatea din Zurich au arăta că H. Pylori suprimă răspunsurile imune, scăzând cu 30% riscul unei persoane de a face astm.

Antibioticele cresc riscul apariției diabetului

Numeroase cercetări au stabilit că antibioticele luate la vârste fragede cresc riscul de a face diabet de tipul 1. Pastilele ucid bacteriile bune din intestine și alterează felul în care se dezvoltă sistemul imunitar. Din această cauză, sistemul imunitar poate ajunge să atace pancreasul, organul care produce insulină.

Antibioticele pot cauza boala celiacă

Din 1950, diagnoticele de boală celiacă au crescut de patru ori, iar specialiștii avertizează că administrarea de antibiotice ar putea fi o cauză. Cercetătorii elvețieni au efectuat un studiu în urma căruia au descoperit că 40% dintre oamenii care au făcut această boală au luat antibiotice înainte de a afla diagnosticul.

Obezitatea, cauzată și de antibiotice

Unul dintre efectele adverse neașteptate ale antibioticelor îl reprezintă riscul de obezitate. Cercetătorii au descoperit că, dacă iei aceste pastile în copilărie, ajungi să te îngrași mai repede.

Antibioticele duc la sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil provoacă inflamarea cronică a tractului digestiv. Cercetătorii danezi au stabilit o legătură între copiii care au această afecțiune și antibiotice. Astfel, micuții s-au îmbolnăvit, în 84% dintre cazuri, după un astfel de tratament. Pentru că pastilele ucid bacteriile sănătoase din intestine, oamenii sunt expuși unui risc mai mare de a suferi de sindromul colonului iritabil.

Antibioticele au un rol foarte important, însă nu trebuie luate decât atunci când sunt recomandate de medic.

Sursa foto: thinkstockphotos.com

Șerban Copoț, mesaj după decesul tatălui: „Prețuiți-vă părinții cât îi aveți aproape”

Șerban Copoț, mesaj după decesul tatălui: „Prețuiți-vă părinții cât îi aveți aproape”