Vineri 13, zi cu ghinion: Vezi ce tragedii au avut loc pe această dată!

De Erika Chivu, pe

Pare o simplă superstiţie, dar ziua de vineri 13 a adus multe tragedii în toată lumea. Află totul despre această zi!

De ce este vineri 13 o zi cu ghinion

Ca şi alte superstiţii, cea legată de vineri 13 are origini neclare. Cert este că e recentă, datând din secolul XX. Probabil este o combinaţie a două superstiţii, una legată de numărul ghinionist 13 şi una legată de ziua ghinionistă vineri – se pare că Adam şi eva au muşcat din fructul interzis într-o zi de vineri.

Vineri 17 şi marţi 13

Superstiţia lui vineri 13 vine din cultura americană pentru că în alte ţări, ca şi la noi, ziua ghinionistă este marţi, care şi-a primit numele de la Marte, zeul războiului. În Spania şi Grecia de exemplu, toţi se tem de marţi 13.
În Italia, unde numărul 13 este considerat norocos, ziua ghinionistă este vineri, 17.

Fobia de vineri 13 si impactul ei social

În SUA, superstiţia lui vineri 13 este puternică şi frecvent întâlnită. Se estimează că peste 15 milioane de americani sunt afectaţi, refuzând să încheie afaceri, să călătorească sau chiar să iasă din casă în ziua de vineri 13. Companiile pierd peste 800 de milioane de dolari pe acesată dată.
Statisticile nu sunt clare în legătură cu numărul incidentelor care au loc în ziua ghinionistă. După unele studii, accidentele sunt mai puţine, probabil fiindcă oamenii sunt mai atenţie, după alte studii accidentele sunt mai multe decât în alte zile de vineri.

Ce tragedii au avut loc vineri, pe 13

Pe de altă parte, ziua de vineri, 13, a fost martora multor evenimente nefericite:
• Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.
• Vineri, 13 mai 1964 a avut loc una din cele mai cunoscute crime din istoria SUA – Kitty Genovese a fost violată şi ucisă în plină stradă sub ochii a 12 oameni care nu au ajutat-o. Lipsa de reacţie a oamenilor a fost numită “sindromul Genovese” sau „efectul de spectator”
• Vineri, 13 octombire 1972 s-a prăbuşit în munţii Anzi zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi două luni mai târziu, după ce au fost nevoiţi să se hrănească in cadavrele călătorilor morţi.
• Vineri, 13 septembrie 1996 a murit rapperul Tupac Shakur.
• Vineri, 13 ianuarie 2012 s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia, incident în care au murit 32 de persoane.
• Vineri 13 aprilie 2012 în Italia a avut loc un cutremur, iar în SUA, o tornadă a lovit statul Oklahoma.

Cât de des pică data de 13 într-o zi de vineri

Conform Wikipedia, cea mai lungă perioadă care poate trece fără o zi de vineri 13 este de 14 luni, însă fiecare an calendaristic are cel puţin o astfel de zi.
Unii ani pot avea până la trei zile de vineri 13. În anii nebisecţii se întâmplă în februarie, martie şi noiembrie. În anii bisecţii, cum este şi 2012, se întâmplă în ianuarie, aprilie şi iulie. Astfel, 13 iulie este a treia şi ultima zi de vineri 13 a anului curent.
Având în vedere că celelalte două au fost marcate de evenimente neplăcute, sperăm că azi va fi o zi liniştită pentru toată lumea.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!