De unde vin ideile bune

De Erika Chivu pe

De unde i-a venit lui Tolstoi ideea „Annei Karenina”? Cum i-a venit lui Einstein ideea relativităţii? Cum s-a gândit Tim Berners Lee să creeze internetul?
Creativitatea este unul din cele mai mari mistere ale minţii umane. De unde vin ideile? Ce se întâmplă în creierul unei persoane care face o descoperire monumentală? De ce unele idei vin într-o fracţiune de secundă, iar altele întârzie ani de zile?

Din păcate, ştiinţa nu a găsit încă un răspuns la aceste întrebări, dar există echipe de cercetători care studiază creativitatea şi posibilităţile de a o dezvolta.  

Inspiraţie sau transpiraţie?

Cercetările de până acum, care au folosit metode moderne de scanarae a creierului, arată că unii din noi sunt făcuţi să gândească creativ, iar altii sunt făcuţi să gândească analitic, diferenţa constând în partea creierului care lucrează mai intens. Primii vor avea idei bune pe loc, fără să se gândească prea mult, iar cei din urmă vor fi nevoiţi să se gândească mult la o problemă înainte să-i găsească rezolvarea.

Desigur, ar fi bine ca toţi să fim mai creativi, aşa încât să ne vină mai repede ideile măreţe care ar putea rezolva problemele omenirii. Cercetările sugerează că aşa ceva ar fi posibil, însă mai e nevoie de timp pentru a descoperi cum să ne schimbăm modul de a gândi.

Lăsând la o parte biologia, filosofii sugerează două moduri de apariţie a ideilor. Unii spun că numai munca este generatoare de idei bune, pe când alţii cred că ideile bune plutesc în aer până când cineva este capabil să le prindă din zbor. Cea de-a doua variantă nu este aşa de ciudată pe cât pare dacă ne gândim că s-a întâmplat ca mai mulţi oameni să aibă aceeaşi idee măreaţă cam în acelaşi timp.

Cum vin ideile bune?

Istoria arată că ambele variante sunt posibile. Scriitorul Steven Johnson, pasionat de ideile măreţe şi sursele lor, crede că ideile au la bază bănuilei care stau mult timp în incubatorul minţii noastre.

„Ideile bune nu vin întotdeauna într-un moment de maximă creativitate. Ele evoluează în timp şi petrec mult timp ascunse în mintea noastră”, spune Steven Johnson în cadrul unui discurs TED. O idee bună poate fi folosită şi după zeci de ani în care stă ascunsă. S-a întâmplat în cazul lui Tim Berners Lee, care a încercat să creeze internetul pentru prima oară în 1980, dar a reuşit abia la începutul anuilor ’90.

Ideile lui Berners Lee s-au combinat cu ale altor experţi şi astfel a rezultat ceea ce astăzi cunoaştem drept World Wide Web. De altfel, Steven Johnson vorbeşte despre „coliziunea” micilor idei şi bănuieli, care, combinate, duc la dezvoltarea unei idei geniale capabilă să schimbe lumea. De pildă, invenţia radioului a rezultat din ideile şi eforturile mai multor cercetători, printre care Marconi, Tesla, Hertz şi alţii.

Ce le trebuie ideilor banale ca să devină idei geniale? Uneori trebuie să întâlnească o altă idee, a unui alt om, alteori le trebuie puţin… noroc combinat cu puţină concentrate, un spirit de observaţie dezoltat şi o minte receptivă. Ce s-ar fi întâmplat dacă Newton nu s-ar fi aşezat sub faimosul măr? Pe de altă parte, înaintea lui au fost poate milioane de oameni care au văzut un fruct căzând din copac, dar niciunul n-a formulat teoria gravitaţiei.

Foto: Shutterstock

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge