„The King’s Speech”, cel mai bun film din ultimii 10 ani

De Nicoleta Galeteanu pe

Nominalizat la jumătate din categoriile de premiere şi încoronat deja la Bafta, Globurile de Aur şi SAG, „The King’s Speech”, în regia lui Tom Hooper, este cel mai bun film din ultimul deceniu…
consideră criticul de film Irina Margareta Nistor.

Predictibil sau mai puţin, Oscarul ar putea prefigura un singur câştigător în opinia criticului român de film, însă, doar dacă juriul, de obicei amator al scenelor cu lupte şi efecte speciale, va fi în măsură să evalueze corect şi obiectiv filmele din competiţie.

„Este cea mai bună peliculă din ultimii 10 ani, atât pentru public, cât şi pentru critică, cu condiţia să nu facă parte din categoria „n-a fost cu bătăi, n-a fost cu explozii, nu ne place” – o categorie care trebuie ignorată de adevăraţii cinefili cu afecţiune pentru a şaptea artă”, admite Irina Margareta Nistor.

„Este un film extrem de minuţios lucrat, cu actori desăvârştiţi şi un scenariu impecabil. Actorii au fost magistral aleşi şi conduşi, au jucat nu numai cu talent, ci şi cu poftă, cu patima pe care o transmit spectatorilor receptivi”, apreciază criticul.

Lungmetrajul „The King’s Speech” conduce în topul nominalizărilor, dar şi producţia lui „The Social Network” este considerată un competitor redutabil în cursa pentru Oscar, cu opt nominalizări la categoriile importante.

Inspirat din istoria Marii Britanii, când regele abdică tocmai când ţara se pregăteşte să intre în cel de-al doilea Război Mondial, filmul vorbeşte despre prietenia emoţionantă care se leagă între cel care avea să devină regele George al VI-lea şi logopedul său care îl ajută să scape de bâlbâiala care îl chinuie din copilărie.

Cu o distribuţie de prima mână, filmul a primit şapte premii Bafta şi un Glob de Aur la categoria „cel mai bun actor”, interpretat de Colin Firth.

Citeşte aici cronica filmului „The King’s Speech”.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro