8 succese româneşti în 2010

De Nicoleta Galeteanu, pe

Anul acesta, deşi pare greu de crezut, nu a fost marcat doar de eşecuri. În ciuda calificativelor în general slabe pe care le avem ca naţiune, există în schimb şi români…
 …care au reuşit performanţe răsunătoare în medicină, sport, cinematografie sau muzică, reuşind să schimbe, fie şi numai pentru moment, imaginea ţării.

Iată care sunt cele mai mari succese ale anului 2010.

1. Descoperirile de proporţii din medicina românească

Dacă până acum eram obişnuiţi să citim studii străine ca să aflăm despre viitorul medicinei, anul acesta, cercetătorii români au dat ora exactă în breasla mondială. Descoperirea telocitelor de către cercetătorii Institutului „Victor Babeş” ar putea revoluţiona medicina.

Necunoscute până acum, acestea s-a descoperit că au un rol vital în tratarea bolnavilor după infarct miocardic, putând fi folosite, împreună cu celulele stem, pentru refacerea miocardului după infarct. Analizând celulele nou-descoperite, cercetătorii au ajuns la concluzia că inima şi creierul uman sunt regenerabile.

2. Trofeul de Aur la Geneva

Cine şi-ar fi imaginat că în 2010 cancerul va putea fi depistat în câteva minute? Graţie cercetătoarei românce Raluca van Staden, această cumplită boală poate fi detectată în doar 6 minute, printr-un nou tip de senzor, direct din proba de sânge.

Invenţia a fost premiată cu Trofeul de Aur la Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, iar Raluca-Ioana van Staden, desemnată cea mai bună femeie inventator a anului.

3. La un pas de vindecarea cancerului

După zeci de ani de studii în căutarea unui tratament împotriva cancerului, doi cercetători români – Nicolae Ghinea şi Aurealian Radu – au reuşit o performanţă ce a surprins medicii din întreaga lume.

Aceştia au descoperit că tumorile conţin o proteină receptor al hormonului foliculostimulant (FSH), ce ar putea fi folosită pentru diagnosticarea timpurie a cancerului, fiind practic un pas înainte în găsirea unui panaceu al cancerului.

4. Gimnastica românească, din nou premiată

Finala Campionatului Mondial de Gimnastică de la Rotterdam din acest an a rememorat într-o oarecare măsură performanţele incredibile pe care le reuşea lotul român la Olimpiada de la Sydney din 2000.

Prestaţiile echipei noastre, reprezentată de Sandra Izbaşa, Ana Porgras –  medalia de aur la bârnă – , Raluca Haidu, Diana Chelaru şi Gabriela Drăgoi, a clasat România pe locul 4 în lume, la concursul feminin. La Europenele de la Birmingham, echipa României a câştigat medalia de bronz, prin prestaţia Larisei Iordache.

Vezi şi alte performanţe care au făcut cinste României în 2010.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2