Solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an

De Nicoleta Galeteanu, pe

Astăzi timpul va fi de partea ta pentru că soarele va sta pe cer mai mult decât în restul anului. Solstiţiul de vară este astăzi, 21 iunie, şi prilejuieşte cea mai lungă zi din an…
 … şi în acelaşi timp cea mai scurtă noapte din cele 364.

Ziua de 21 iunie 2010 marchează începutul verii astronomice, tocmai pentru că soarele va lumina cel mai mult în emisfera nordică. După momentul solstiţiului de vară, durata zilei începe să scadă, iar a nopţii să crească.

Denumirea de solstiţiu – „Soarele stă” – este dată de schimbarea variaţiei mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile lui. Pentru că Soarele se află la culminaţia – latitudinea medie a ţării noastre – de 67 grade si 52 de minute deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 de ore şi 28 de minute.

Din acelaşi motiv, şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, amurgul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe„.

Tot astăzi, la ora 14:29, soarele intră în zodia Racului.

După această dată, ziua începe să scadă ca durată până la 21 decembrie, când este marcat solstiţiul de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

PR: Agerpres 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!