Schimbarea la Faţă a Domnului: ce nu ai voie să faci pe 6 august

De Amelia Matei, pe Ultimul update Luni, 07 octombrie 2019, 13:13
În fiecare an, pe 6 august, creştinii prăznuiesc Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, sărbătoare ce aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabur, unde Hristos îşi descoperă dumnezeirea Sa. Iisus devine strălucitor, vorbeşte cu Moise şi Ilie şi este numit Fiul lui Dumnezeu.

Citeşte şi – Statuile lui Iisus inspiră pacea şi credinţa

Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din această viaţă. Schimbarea la Faţă mai este numită în popor şi Obrejenia (denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare) sau Pobrojenia (denumire ce vine tot din slavonă, de la verbul popular “a probazi”, semnificând a certa).

Obiceiuri şi superstiţii legate de Schimbarea la Faţă a Domnului

Există obiceiul ca în această zi să se facă pomenire generală a celor trecuţi în nefiinţă. De sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului se aduc la biserică struguri, care se împart credincioşilor.

Potrivit superstiţiilor din popor, cine spală în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească.

Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară, iar copiii ce îi vor naşte vor fi sănătoşi.

Tradiţia mai spune că nu este bine ca fetele să se spele pe cap în această zi pentru că nu le va mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.

Biserica a rânduit ca de Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, să se facă dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului.

În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarea Obrejenie.

Din 6 august, toamna începe să îşi intre treptat, treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai creşte, păsările se pregătesc să plece spre ţările calde, frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în ziua Schimbării la Faţă a Domnului vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una îmbelşugată şi roditoare. În schimb, dacă plouă toamna va fi mohorâtă. În popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plină de ninsori.

Şi, în sfârşit, se crede că Schimbarea la Faţă este una dintre acele zile sfinte în care se deschid Cerurile, iar cei aleşi de Dumnezeu, pot vedea Porţile Raiului.

Citeşte şi – Sacroterapia sau vindecarea prin credinţă

Foto – Shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!